Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Gündem 
  “Salgın hastalık olmayacağını kimse söyleyemez”
“Salgın hastalık olmayacağını kimse söyleyemez”
 
   

     Zonguldak İl Genel Meclisi’nin kararı doğrultusunda oluşturulan komisyonun, Zonguldak merkez ilçe, Ereğli ve Alaplı’da büyükbaş ve küçükbaş hayvan çiftlikleri ile tavuk çiftliklerinin atık bertarafını incelemesinin ardından, Meclis’in Şubat toplantısına sunulan Ereğli’deki çiftlikler konusundaki rapor, atıkların insan ve çevre sağlığı için tehlike oluşturduğunu ortaya koymuştu.
     Söz konusu raporu EreğliBülteni’ne değerlendiren Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Meltem Gürbüz, şunları kaydetti: “Zonguldak merkez ve ilçelerde bulunan büyük-küçükbaş hayvan ve tavuk çiftliklerinin atıklarının, çiftlik sahiplerince çevreye gelişigüzel atılması sağlığımızı tehdit ediyor. Çiftliklerde, özel hazırlanmış, beton zemine sahip katı atık depolama havuzları bulunması gerekirken, ne yazık ki bu atıklar, ormanlık alanlara vs. atılıyor. Yağan yağmurla toprağa karışan, akarsulara ulaşan gübrelerin salgın hastalığa neden olmayacağını kimse söyleyemez. 2005 yılına kadar ruhsatsız çalışan çiftliklerin, çoğunun ruhsatı vardır diye ümit ediyoruz ancak bu eksikliklerle ruhsat verilirken titiz davranılmadığı da aşikârdır. Çevredeki yerleşim birimlerinde yaşayanların şikayetleri üzerine yapılan incelemelerle, olayın boyutu konusunda araştırma yapmak üzere bir komisyon kurulmuş. İl Genel Meclisi Başkanı Sayın İsmail Terzi ile görüşmemizde, köyleri sürekli gezdiklerini, Ağustos ayına kadar şartların düzeltilmesi için çiftliklere süre tanındığını söyledi. Ayrıca katı atıkların su kaynaklarına yakın olmayan yerlere atılması, sıvı atıkların vidanjörle çektirilerek imha edilmesi şeklinde önlem almaya çalıştıklarını belirtti. Bölgemizde önemli bir sorun olarak karşımıza çıkan bu olumsuzluklarla ilgili olarak, yetkili herkesin duyarlı davranarak, ivedilikle konuyu çözüme ulaştırmasını bekliyoruz.”

     OLAY
     Zonguldak İl Genel Meclisi, köylülerden gelen yoğun şikayetler üzerine, 5 Aralık 2012’deki toplantısında, Zonguldak ve ilçelerinde faaliyet gösteren büyükbaş ve küçükbaş hayvan çiftlikleri ile tavuk çiftliklerinin atık bertarafının incelenmesi için komisyon kurulmasına karar verdi. Oluşturulan komisyonun, Ereğli ve bağlı köylerindeki büyükbaş, küçükbaş hayvan çiftlikleri ile tavuk çiftliklerinde Ocak ayında yaptığı incelemeler sonucu hazırladığı rapor da, Meclis’in Şubat toplantısında sunuldu.
     Raporda, Ereğli sınırları içerisinde faaliyet gösteren 47 büyükbaş ve küçükbaş hayvan çiftliği ile 16 tavuk çiftliğinin tümünün ruhsatsız olduğu, atıklarının hiçbir önlem alınmaksızın gelişigüzel çevreye bırakıldığı, katı-sıvı atıkların derelere karıştığı ve sondaj kuyularına karışma ihtimalinin olduğu belirtildi. Söz konusu çiftliklerin atıklarının insan ve çevre sağlığı için tehlike oluşturduğuna işaret edilen raporun ele alındığı toplantıda İl Genel Meclisi, çiftliklere eksiklerin giderilmesi için Ağustos ayı sonuna kadar süre verilmesini kararlaştırdı.
(ereglibulteni)
 
 
Yorumlarınız
 
IP   18.116.63.5  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
17 Mayıs 2024
Türkiye’nin en büyük entegre yassı çelik üreticisi Erdemir, üretimi, yatırımları ve yarattığı istihd..
17 Mayıs 2024
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessesesi’ne bağlı ocakta eksi 540 kodunda, hazırlık çalışma..
15 Mayıs 2024
OYAK Maden Metalürji Şirketleri bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye’nin küresel çelik gücü Erdemir,..
15 Mayıs 2024
Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) bağlı müesseselerde çalışan maden işçileri, Genel Maden İşçileri S..
13 Mayıs 2024
Geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren önceki dönem İmar Müdürü ve Başkan Danışmanı Mustafa Kı..
13 Mayıs 2024
Kdz. Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) tarafından, Doç. Dr. Vildan Hilal Akçay ile..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır