Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Gündem 
  ERDEMİR’den yan sanayi için rapor
ERDEMİR’den yan sanayi için rapor
 
   

     Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık düzenlediği basın toplantısında, Belediyecilik konusundaki çalışmaların yanı sıra son dönemde bir takım ekonomik çalışmalar ve girişimlerde de bulunmak durumunda kaldıklarını belirtti. Son dört gündür İstanbul’da ERDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Tar ve Başdanışman Kemal Özden ile görüşme halinde olduklarını anlatan Posbıyık, şöyle dedi: “Ereğli’nin geleceği açısından çok özel görüşmelerimiz oldu. Orada Fatih Tar’ın bana vermiş olduğu bir müjdeyi size iletmek istiyorum; 115 milyon dolarlık bir yatırım olan ve 350 bin ton kapasiteli ikinci galvaniz levha hattı, bir ay sonra gibi temel atma noktasına gelecek. Bu hat, tamamen kaliteli sac üretmeye yönelik ve otomotiv sanayisine hitap eden bir yatırımdır. Otomotiv sanayisinin ihtiyaçlarının tamamen karşılayacak bir yatırımdır. Buradaki amaç da, otomotiv sanayisinin bölgemize çekilmesi noktasında, yapılan bir hareket olarak kabul edebiliriz. Bu, Ereğli’nin geleceği, önünün açılması bakımından son derece önemli bir olaydır.”

     “ALMAN KONTEYNER FİRMASI YATIRIM KARARI ALDI”
     Posbıyık, 7 ülkede yatırımı bulunan Alman konteyner firması ELA’nın Direktörü Fridor Boerma’yı Ereğli’de geçtiğimiz hafta ağırladıklarını da anımsatarak, firmanın ilçeye yatırım konusunda karar verdiğini dile getirdi. Posbıyık, “Yatırım yapmak üzere yazışmalara başladılar. 30 bin metrekarenin üzerinde TSO’dan Organize Sanayi Bölgesi için yer talebinde bulundular. Bunun için de Ereğli’ye hayırlı olsun diyorum.” dedi. Yatırım konusundaki girişimleri kapsamında bu hafta Genel Kurullarını yapacak olan Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD)’ne de hazırladıkları raporları gönderdiklerini açıklayan Posbıyık, “TAYSAD yan sanayi derneği olduğu için bizim açımızdan çok önemlidir. Genel Koordinatör Süheyl Baybalı ile görüşmeler yaptık, raporlarımızı gönderdik. Genel Kuruldan sonra Yönetim Kurulu bir araya gelecek. Büyük olasılıkla Yönetim Kurulu yeniden bir araya geldiğinde, bir toplantı yaparak bizim buradaki yatırım olanaklarını anlatmamızı sağlayacaklar.” şeklinde konuştu.

     “ERDEMİR’İN YAN SANAYİ RAPORU DÖNÜM NOKTASI OLACAK”
     Ereğli Belediyesi olarak yatırım konusunda hazırladıkları raporu, ERDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Tar’a sunduklarını, ERDEMİR’den de bu konuda bir çalışma talep ettiklerini ifade eden Posbıyık, şöyle devam etti: “ERDEMİR uzmanları bir rapor hazırladılar ve rapor bize geldi. ERDEMİR’in, Ereğli’de yan sanayinin gelişmesi için hazırladığı rapordur. Yerel sanayinin yapmadığı ama ERDEMİR’in almak istediği malzemelerin neler olduğu burada açıkça yazmaktadır. Bu raporun bir dönüm noktası olacağına inanıyorum. İlk defa böyle bir çalışma yapıldı. ERDEMİR Yöneticileri Fatih Bey ve Mücteba Bey’e teşekkür ediyorum. Birlikte çalışıyoruz, çok iyi çalışıyoruz. Bu çalışmaların sonucunda da iyi şeyler olacağına inanıyorum. Ereğli Belediyesi olarak, beklentilerimiz başka yerlerden, siyasilerden karşılık bulmayınca, kendi kendimize çaba gösteriyoruz. Ve iyi yolda olduğumuza inanıyorum.”

     “OTOMOTİV YATIRIMLARI İÇİN HER YERE 5. BÖLGE TEŞVİĞİ”
     ERDEMİR’in hazırladığı rapordan önemli noktaları aktaran Belediye Başkanı Posbıyık, şu ifadelere yer verdi: “En önemli tespit şu ki, ERDEMİR çeliği üretiyor ama maalesef bu çeliğin bölgemizde halihazırda profil fabrikaları dışında ciddi bir kullanıcısı yok. Belki de en büyük sıkıntılarımızdan birisi de budur. Yatırım için teşvik imkanları elbette önemli ama bunun dışında, iki önemli parametre daha var. Bunlar da hedef pazarlara yakınlık ve hammaddeye yakınlıktır. Ve ERDEMİR, pek çok sektördeki binlerce firmanın ana tedarikçisi ve dünya ölçeğinde üç önemli limana sahip bir fabrika. Zonguldak’ın teşvik kapsamındaki yatırımlar konusunda diller illere göre geride kaldığı açık olarak ifade ediliyor.
     Ancak geçtiğimiz hafta yeni teşvik paketi kapsamında, otomotiv sanayicilerinin talebi üzerine, otomotiv ve yan sanayi yatırımları nereye yapılırsa yapılsın, bu yatırımların 5. Bölge kapsamındaki teşviklerden yararlanabileceği açıklandı. Bu durum şu anlama geliyor; artık limanları ve coğrafi konumuyla hedef pazarların yakınında olan bölgemiz için teşviklerin eşitliği açısından da hiçbir sorun kalmamıştır.”

     ERDEMİR’İN YATIRIMCIYA SUNACAĞI İMKANLAR
     Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (ERDEMİR) Yönetiminin, bölgedeki yatırımlara destek vermek amacıyla bazı düşüncelerini de hayata geçirmek istediklerini raporda işlediklerini belirten Posbıyık, şöyle konuştu: “Yatırımcılar, ücreti karşılığında ERDEMİR limanlarından faydalanabilecek. ERDEMİR’e ait atölye olanaklarından faydalanabilecek. ERDEMİR’in laboratuar hizmetlerinden faydalanabilecek. Ayrıca ERDEMİR, yatırımcılara eğitim hizmeti vermeyi de planlıyor. ERDEMİR yöneticileri, şirket olarak bölgeye gelecek ve yatırım yapacak sanayicilerin yanında olacağını, destek olacağını açıklamaktadır.

     BÖLGEDEN ALABİLECEĞİ SARF ÜRÜNLERİ
     Diğer taraftan da, ERDEMİR 5 milyon tonluk çelik üretimini yaparken, yan sanayi bağlamında nelere ihtiyacı varsa, bunları da bölgede üretilmesi durumunda, bölgedeki firmalardan almaya hazır olduğunu ifade ediyor. Bu önemli malzemelerden bazıları; nihai ürün ambalaj malzemeleri, silindir imalatı malzemeleri, cüruf potaları imalatı malzemeleri, merdane, demiryolu makas ve yedekleri, işçi sağlığı ve güvenliği malzemeleri ve refrakter malzemeleri gibi ürünlerdir.
     İlk etapta, orta ölçekli atölyelerde bu saydığımız ürünlere yönelik üretim yapılabilir. ERDEMİR bugün, bu sarf malzemelerini dışarıdan temin ederken; bunların Ereğli’de, bölgemizde üretilmesi halinde ERDEMİR’e satılması şansı hayli yüksektir. Çelik sektörü pastasından hak ettiğimiz payı almak, Karadeniz Ereğli ve Alaplı’daki esnaf örgütlerinin, sanayi odalarının, muhtar derneklerinin bir araya gelerek ortak akıl grubu oluşturup, tek ses olmasından geçiyor.”
(ereglibulteni)
 
Bu haber ile ilgili video
 
Yorumlarınız
 
IP   18.222.204.247  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
17 Mayıs 2024
Türkiye’nin en büyük entegre yassı çelik üreticisi Erdemir, üretimi, yatırımları ve yarattığı istihd..
17 Mayıs 2024
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessesesi’ne bağlı ocakta eksi 540 kodunda, hazırlık çalışma..
15 Mayıs 2024
OYAK Maden Metalürji Şirketleri bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye’nin küresel çelik gücü Erdemir,..
15 Mayıs 2024
Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) bağlı müesseselerde çalışan maden işçileri, Genel Maden İşçileri S..
13 Mayıs 2024
Geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren önceki dönem İmar Müdürü ve Başkan Danışmanı Mustafa Kı..
13 Mayıs 2024
Kdz. Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) tarafından, Doç. Dr. Vildan Hilal Akçay ile..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır