Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Gündem 
  AKP’li Belediye’den sanat atölyesine mühür!
AKP’li Belediye’den sanat atölyesine mühür!
 
   

Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinde yaşayan emekli öğretmen Mehmet Türkçelik, dalgaların Filyos sahiline sürüklediği çeşitli malzemeleri topluyor, atölyesinde şekil vererek sanat ürünü haline getiriyordu. Renk renk taşlar, deniz kabukları, ahşap malzemeler Türkçelik’in elinde bir başka hale bürünerek herkesin ilgi odağı olan sanat eserlerine dönüşüyordu. Ülkede bir başka örneği olmayan ve bu yönüyle belgesellere konu olup, sanat kurumlarınca ödüllendirilen Türkçelik, AKP’li Filyos Belediyesi’nce cezalandırıldı. Türkçelik’in, pek çok çocuğun da merak edip çalışmalara katıldığı Park Caddesi üzerindeki sanat atölyesi ruhsatsız olduğu gerekçesiyle mühürlenerek kapatıldı. Belediye encümen kararı ile atölyeyi mühürlerken, Türkçelik’e 190 lira da idari para cezası uyguladı. Belediyenin tavrına tepki gösteren Filyoslu vatandaşlarla Zonguldaklı sanatseverler olayı “sanata tahammülsüzlük” olarak yorumlarken, yapılan uygulamayı anlaşılamaz bulduklarını dile getirdiler.

“SANATÇI BELGEM VAR”
Denizden gelen ağaç parçalarını oyup törpüleyerek, bunlara şekil veren ve ortaya çıkan objeleri “çatuk” olarak isimlendiren Türkçelik, “Sanatsal yaratıya öteden beri ilgim var. Emekli olduktan sonra memleketime yerleştim ve kendi mülkümüz olan bu atölyede, dalgaların sahile çıkardığı sanat ürünü olabilecek objeleri toplamaya başladım. Bunlara çeşitli şekiller verip, boyayarak daha estetik bir hale dönüştürüyordum. Filyos’a ziyarete gelen yerli yabancı insanların ilgi odağı haline gelen atölyemde pek çok çocuk da çalışmalara katılıyor, sanatsal yaratı keyfini yaşıyordu. Bir hafta önce atölyeme gelen belediye ekipleri, atölyemin ruhsatsız olduğunu ve bir hafta içinde ruhsat alınmazsa kapatılacağı yönünde tebligat yaptı. Kendilerine her hangi bir ticari faaliyetimin olmadığını, Çaycuma Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan almış olduğum sanatçı belgesi nedeniyle de vergiden muaf olduğumu anımsattım. Ancak dinletemedim. Çünkü belediye burayı kapatmaya kararlıydı.” dedi.

“ÇED RAPORU BİLE İSTEDİLER”
Ruhsat almak için belediye müracaat ettiğini, ancak kendinden istenen belge ve harçları karşılamasının mümkün olmadığını söyleyen Tükçelik, “Benden milyar liraları bulan harç parası istendi. Bununla da yetinmeyip sanatımın tek ustası olduğum halde ustalık belgesi dahil bir sürü belgeyi tamamlamam gerekiyordu. Boyama için kullandığım sprey boyaları kimyasal ürün, pet şişedeki tineri tehlikeli madde sayıp ÇED raporu düzenlemem bile istendi. Bunları yerine getirmeyince de encümen kararı ile atölyem mühürlendi. Evimin altında bulunan ve mülkiyeti ailemize ait olan atölye, imar planında işyeri olarak gözüküyormuş. Burada ticaretten başka bir şey yapılamazmış. Mühürleme gerekçeleri arasında o da var.” görüşlerine yer verdi. Çatuk olarak isimlendirdiği ağaç parçaları ve deniz kabukları birleşimi objelerin yanı sıra, çuval kumaşı üzerine yaptığı boyama ve diğer işlemlerle masklar da oluşturan Türkçelik, çalışmalarını hiçbir ticari beklenti olmaksızın, yalnızca sanatsal üretim heyecanı ve hevesiyle sürdürdüğünü de vurguladı. Türkçelik, şunları kaydetti: “Ticareti hiç düşünmedim. Eğer hesap edersem bu atölye külliyen zarar. Ancak ben bir turizm ve cazibe merkezi olmaya doğru giden Filyos’a değer katacak, marka değeri kazandıracak işler yapmak istiyorum. Bunun kimi örneklerini de çıkardım ortaya. Bu çabalarım sanat çevrelerinde ilgi gördü, çeşitli ödüller kazandırdı. Çalışmalarım bir belgesele bile konu oldu. Ülkede benden başka böyle bir çalışma yapan yok. Belediyenin beni desteklemesi, bu alanda çalışanların artmasını teşvik etmesi gerekirken yapılanlara anlam vermek mümkün değil. Bu mühür benim atölyeme değil Filyos’un üreten, güzellikler peşinde koşan en renkli yüzüne vurulmuştur. Bu mühür, bende pek çok sanatsal yaratının esin kaynağını da oluşturacaktır. Benden istenenlerin onda biri diğer işletmelerden istense, Filyos’ta açık bir tane dükkan kalmaz. Başta restoranlar olmak üzere pek çok işletmenin kapatılması gerekir. Onlara göz yuman belediye, sanata acımasızca saldırıyor. Bunu kabul etmiyorum. Güzellik düşmanı belediye ile her türlü demokratik yoldan mücadele edeceğim.”



Bu haber ile ilgili fotoğraflar
 
 
Yorumlarınız
 
IP   3.147.66.178  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
17 Nisan 2024
AK Parti Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Mücahit Andiç ve yeni seçilen Belediye Meclis üyeleri, Belediye Ba..
16 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde sürücüsünün direksiyon hâkimiyetini kaybettiği motosiklet, hafif ticari k..
16 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediyesi havaların ısınmasıyla birlikte kentteki tüm derelerde temizlik çalışması başl..
14 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde meydana gelen motosiklet kazasında iki kişi yaralandı. Yaralılar hastaney..
13 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediye Meclisi, seçimden sonra ilk toplantısını yaparak göreve başladı. Belediye Başka..
12 Nisan 2024
Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde, otomobil sürücüsünün direksiyon hâkimiyetini kaybetmesiyle meydana ge..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır