Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Gündem 
  “İnşaatlardaki işkazalarının temel sebebi eğitim eksikliği”
“İnşaatlardaki işkazalarının temel sebebi eğitim eksikliği”
 
   

     Son zamanlarda Türkiye genelinde inşaat alanlarında yaşanan kazalarda meydana gelen ölümler, emniyetli çalışma ortamının saplanıp sağlanmadığı konusunu gündeme getiriyor. Ereğli’de de bir inşaatta çalışan işçilerin yerden yaklaşık 15 metre yükseklikte emniyet tedbiri almadan çalışması, emniyet kemeri, baret ve iş güvenliği elbiseleri giymemeleri kameralara yansıdı. İnşaat firmalarının ve çalışanlarının emniyet tedbirsiz çalışmalarının eğitimsizlikten kaynaklandığı konusunda açıklamada bulunan Ereğli Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi Koordinatörü Safa Uğraş Dizdar, işçi çalıştıran her iş verenin sağlık raporu ile birlikte dosyalarında eğitim belgelerinin de olmasının şart olduğunu söyledi.
     Dizdar şöyle dedi: “Bu aslında genel bir sorunumuz. Fakat toplumumuz nedense bunu göz ardı ediyor. Biz inşaatlara başlamadan önce, inşaat sahiplerinin çalışacak olan işçilerin önce iş sağlığı konusunda sağlık raporlarının alınması akabinde genel iş sağlığı ve iş güvenliği konusunda uzmanlar tarafından genel eğitimleri verilip, eğitimlerdeki ön testlerle becerilerine ve bilgilerine göre akabinde işin tehlike sınıfına göre ilk önce 12 saat, 16 saat olmak üzere tehlikeli ya da çok tehlikeli kısımda yıllık eğitimlerimiz var. Bu eğitimlerde başarılı olan arkadaşlara sınav sonucunda belge veriyoruz. Mevcut dosyalarında sağlık raporlarının olduğu gibi bu belgelerinin de yasa ve mevzuat gereği olması gerekiyor. Özlük dosyalarında bu belgeleri olmadığı için cezai yaptırım, eğitimleri olmadan işçi çalıştıranların bin 200 lira civarında bir cezaları var. İnşaat firmalarında inşaata başlamadan önce bulundukları alanı koruma alanı altında çevrelemeleri gerekiyor. Yapılan çevrelemelerden sonra inşaatın her aşamasında her kat çıkıldığında RDK diye adlandırdığımız risk analizlerinin iş güvenliği uzmanları tarafından oluşturulması gerekiyor. Her çıkılan katta ya da her yapılan işte, yapılan her türlü fiziki değişikliklerde RDK’ların yenilenip eklenmesi gerekiyor. Yani risklerin belirlenip, bu risklere göre tedbirlerin işverene iş güvenlikleri tarafından bildiriliyor. Bildirilmesi de gerekiyor.”
     İş kazalarının yoğun olarak yaşandığı inşaat alanlarında çalışanların alması gereken önlemler olduğunu kaydeden Dizdar, “Bu noktada inşaat için konuşuyorsak, kurulan iskelelerin öncelikle iskele tarafından kuruldukça bir file olması gerekiyor. Çapraz demirlerle tutulması gerekiyor. Kullanılan kalaslar yerine vidalanabilen metal portatif raflar var. O raflar gibi vidalanması ve sağlamlaştırılması gerekiyor. Çalışan arkadaşlarımızın emniyet kemerleri paraşüt tipi olmalıdır. Yani emniyet kemerlerinin bir kısmı kendinde diğer kısmı da orada sabitlenen demirlerde bağlı olması gerekiyor. Allah korusun düştüğünde ya da öyle bir durum olduğunda işçi yere düşmüyor, sadece asılı kalabiliyor. Bu noktada baret çok önemli. İşçi ayakkabıları çok önemli. Çelik uçlu diye adlandırdığımız ayakkabılar. Bir de orada çalışan olduklarını belirten yelekler ya da kıyafetler olması gerekiyor.” dedi. Yaşanan iş kazalarının adli vaka olduğunu ve bundan dolayı da iş kazası sonrasında yasal sürecin başladığını ifade eden Dizdar, “Her türlü iş kazası bir kere adli vakadır. Adli vaka oluşturduğu için önü açık ve yasal süresi başlıyor. Bu noktada her yaşanan iş kazasında, öncelikle çalışan genel anlamda işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda eğitim aldığından dolayı işveren bu eğitimi vermişse öncelikle sorumluluğu azalıyor. Bunu bir puanlama gibi düşünürsek, işçi kazalanmış. Neden kazalanmış? Kendi tedbirsizliğinden mi? İşverenin tedbirsizliğinde mi? Çalışma şartlarının uygun olmasından ya da uygun olmamasından dolayı mı? Bu nedenleri birbiri ile karşılaştırıp ona göre yasa ve kanun nezdinde değerlendiriliyor. Bir çalışan yaralandığı ya da kazalandığında ilk önce bu nedenlerden yola çıkarak işçi çalışan yasal yolu açık. Ancak bu eksiklikler kim tarafından ne tarafından yapılan işlemlere göre hakim ya da hukuk karşısında değerlendirilir. Ama bir iş kazasının dosyası ortalama en az en az 10 yıl saklanmak ve arşivlenmek zorundadır.” hatırlatmasında bulundu.
     Yaşanan iş kazalarının eğitimsizlikten kaynaklandığının yapılan araştırmalar sonucu da ortaya çıktığını ifade eden Safa Uğraş Dizdar, araştırmalar sonucunda kazaların yüzde 98’nin önlenebilir kazalar olduğunu söyledi. İnşaat firma yetkilileri ya da işçilerin almadığı önlemlerin bazen inşaatla hiç bir ilgisi olmayan insanları da öldürüp sakat bıraktığının da altını çizen Dizdar, “Bu dünya bazında araştırılmış ve hala bizim 6331 nolu sayılı yasamızda da mevcuttur. Kazaların yüzde 98’i önlenebilir kazalardır. Yüzde 2’si de önlenemeyen kazalardır. Alınmayan tedbirlerden dolayı bütün kazalar hatta hiç ilişkisi olmayan insanlar bile işçinin, işverenin ya da çalışanın almadığı tedbirlerden dolayı bazı insanlar maalesef kazalanıp hayatını kaybediyorlar, sakat kalıyorlar. Bu noktada tekrar altını çizerek söylüyorum. Genel iş güvenliği ve iş sağlığı noktasında çalışanların eğitiminden geçiyor. Burada temel sorun eğitimdir.” dedi.



 
 
Yorumlarınız
 
IP   18.191.13.255  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
25 Nisan 2024
Türkiye’nin en büyük yassı çelik üreticisi Erdemir, demir-çelik endüstrisinin uluslararası buluşma n..
24 Nisan 2024
Kökleri Platon’un yaklaşık 2400 yıl önce kurduğu Atina Okulu’na (Akademia) uzanan ve Sokrates gibi b..
24 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde park yerinden bir başka araç nedeniyle çıkamayan sürücü, aracın camını kı..
24 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda şenlik düzenledi. Çocuklar ve..
23 Nisan 2024
Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı mesajı..
22 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) Yönetimi, Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır