Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Gündem 
  Devletin unuttuğu sağlık kurumu!
Devletin unuttuğu sağlık kurumu!
 
   

     Zonguldak’ın Kdz. Ereğli ilçesine bağlı 15 köyü kapsayan Armutlucuma bölgesindeki Aydın Köyü Sağlık Evi’nin içler acısı hali, devletin bir sağlık kurumundan çok, terk edilmiş bir harabeyi andırıyor. Geçtiğimiz yıl Haziran ayının ilk haftasında, bölgeyi vuran sel felaketi nedeniyle zarar gören Aydın Sağlık Evi’nde, oluşan zarar giderilmediği gibi, yaklaşık 5 bin kişilik nüfusa sağlık hizmeti veren sağlık kurumu bütünüyle kaderine terk edildi.

     SAĞLIK EVİ’NDE İÇLER ACISI MANZARA
     Bölgede yaşayan yurttaşların, balçık haline gelmiş çamura bata çıka ulaştıkları Aydın Sağlık Evi, hafta boyunca yalnızca bir gün ve bir saatliğine sağlık hizmeti veriyor. Rutubetlenen duvarları küf içinde kalan ve dökülen Sağlık Evi’nin, lavabo ve tuvaleti de tam bir döküntüyü andırıyor. Sekiz ay önceki selden kalan kum ve çamurun dahi temizlenmediği Sağlık Evi’nin, suyu da kesik. Kış aylarında ısınmanın da mümkün olmadığı Sağlık Evi’nde, doktorun orada bulunduğu bir saat boyunca, elektrikli bir ısıtıcıdan medet umuluyor. Küf ve rutubet kokusunun her yere sindiği Aydın Sağlık Evi’ne, 15 köyden sağlık hizmeti alabilmek umuduyla gelen yurttaşlar ancak ilaç yazdırarak tansiyonlarını ölçtürebiliyor. Aydın Sağlık Evi’nde sıranın kendilerine gelmesini bekleyen yurttaşlar, “Buranın durumunu görüyorsunuz. Ancak gelmeye mecburuz. Sesimizi duyan, halimizi gören yok. Armutlucuma sahipsiz kaldı. Selden sonra gelen Ercan Candan (AKP Zonguldak Milletvekili) ‘Devlet burada, yaraları saracak’ diyordu. Sekiz ay geçti. Ancak yaramızı saran yok.” görüşlerine yer verdiler.



     YOL ÇÖKTÜ, KÖYLÜLER BATAKLIĞA MAHKUM OLDU
     Yöreyi vuran sel felaketinden sonra, kaderine terk edilen ve tamamen unutulmuş bir bölge görüntüsü veren Armutlucuma’da, Aydın Köyü’nün yakınındaki bir başka köy Sakallar’da da, köyün tamamen çöken Devrek ilçesine çıkış yolu, büyük tehlike yaratıyor. Babadağ Mevkisi’ndeki çökme nedeniyle bu yol trafiğe kapatılırken, yolun çöken bölümünde hiçbir çalışma başlatılmadı. Bölgede yaşayan yurttaşlar, alternatif servis yolunu kullanmak zorunda kalırken, dizboyu çamur ve balçık halindeki alternatif servis yolunda da araçlar sık sık yolda kalıyor. Çevre köy sakinleri çöken yollarında hiçbir çalışma başlatılmamasından yakınırlarken, kullanmaya mecbur kaldıkları alternatif servis güzergahındaki yolun bataklık halinde olduğunu gösteriyorlar. Sık sık bataklığa saplanan araçların ancak iş makinesi yardımıyla kurtarılabildiğini anlatan yurttaşlar, “Acil durumlarda çaresiz kalıyoruz. Yetkililer ilgi göstermiyorlar. Çöken yolda bir an önce çalışma yapılmasını istiyoruz. En azından servis yoluna da geçici olarak çakıl dökülerek düzeltilmesini, bataklık halinden kurtarılmasını bekliyoruz.” ifadelerine yer veriyorlar.

     “SAĞLIK EVİ’NDE GÜÇLÜKLE NEFES ALINIYOR”
     Armutlucuma bölgesindeki köyleri ziyaret ederek yurttaşların sıkıntılarını dinleyen CHP Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Hayrettin Kartal, Aydın Sağlık Evi ve Babadağ Mevkisi’ndeki yolun çöken kısmında incelemelerde bulundu. Yaşanan sel felaketinden sonra bölgeye iki kez art arda gittiklerini anlatan Kartal, selden bir ay sonraki ikinci gidişlerinde, Aydın Sağlık Evi’nin yaz sıcağındaki küf kokusundan girilemez durumda olduğunu dile getirdi. Aradan sekiz ay geçtikten sonra, bölgeyi tekrar ziyaret ettiklerini ifade eden Kartal, hiçbir değişiklik görmediklerini söyledi.
     Kartal, şöyle dedi: “7 Haziran’daki selden bir gün sonra Armutlucuma’ya giderek, oradaki korkunç manzarayı görmüştük. AKP Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Ercan Candan ve AKP’li Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal da oradalardı. Onlar da tespitlerde bulundular. Orada, özellikle Çaylıoğlu ve Armutlucuma bölgesinde herkese bol keseden vaatlerde bulundular. Bir ay sonra bölgeye tekrar gittik. Selin üzerinden bir ay geçmesine rağmen durumda hiçbir değişiklik ve ilerleme yoktu. Orada tanık olduğumuz durumu da kamuoyu ile paylaşmış, yetkililere çağrıda bulunmuştuk. Bölgede yaşayanlardan gelen şikayetler doğrultusunda yeniden gittik. Sağlık Evi’ni, Sakallar Köyü’ndeki yolda yaşanan çökmeyi ve servis yollarını tekrar yerinde gördük. Vatandaşların hali içler acısı. Sağlık Evi’nin tüm odalarını tek tek gördük. Buranın alt katında, selden kalan kum ve pislik hala olduğu gibi duruyor. Kapı ve pencereler darmadağın. Sular akmıyor. Sağlık hizmeti verilen katta, küf ve rutubet kokusundan güçlükle nefes alıyorsunuz. Yalnızca Çarşamba günleri bir saatliğine açılıyor. Soba yanmıyor. Doktor geldiği gün, vatandaşlar doktora ayıp olmasın diye bir elektrikli ısıtıcı koyuyorlar geçici olarak. Sağlık Evi’nin o harap hali, orada sağlık hizmeti almaya çalışan vatandaşlara da saygısızlık, gelen doktora da saygısızlık.”



     “BÖLGENİN DURUMU TAM BİR FİYASKODUR”
     Bölge köylerindeki genç nüfusun kent merkezlerine göç etmesiyle, yörede genellikle yaşlı-emekli yurttaşların kaldığına dikkat çeken Kartal, belli bir yaşın üstündeki bu kesimin de aslında sağlık hizmetine en çok gereksinim duyan yurttaşlar olduklarına işaret etti. Yıllardan bu yana yapılamayan Ereğli-Devrek yolundaki çalışmaların Sakallar bölgesine kadar geldiğini, ancak bir buçuk yıldan bu yana bir metre bile yol yapılmadığını anlatan Kartal, “Sakallar Köyü’nün Devrek çıkışındaki yol yaklaşık bir buçuk metre kadar çökmüş. Yolun altyapısı yeterince sağlam yapılmadığı için büyük bir göçük var. Burada hiçbir önlem alınmamış. Bir servis yolu açmışlar. Bu yolda çamur dizinize kadar çıkıyor. Arabaların tehlike içinde geçmeye çalıştıkları, alt tarafı uçurum, bataklık bir yol. İçler acısı bir durum var. Terk edilmiş bölge gibi. İlgilenen yok.” dedi.
     Aydın Köyü’ndeki Aydın Sağlık Evi’nde tanık olduğu manzaranın 21. yüzyıl Türkiyesine yakışmadığını ifade eden Kartal, şunları kaydetti: “Zonguldak ve Ereğli bölgesi, genel bütçeye çok ciddi anlamda katkı sağlayan bir bölge. Ancak üç AKP’li milletvekilinin yetersizliği ve Ankara’daki etkisizlikleri yüzünden Zonguldak ve Ereğli halkının verdiği vergiler, Ereğli ve Zonguldak’a yeterli hizmet olarak dönmüyor. Yıllardan bu yana döndürülemiyor. AKP’nin övündüğü, diğer bölgelerdeki sağlık ve yol konusundaki gelişmeler Ereğli’de gösterilemiyor. Armutlucuma tam bir fiyaskodur.”

Haberin ayrıntılı fotoğraflarını, haberin galerisi bölümünde bulabilirsiniz...



(ereglibulteni)
Bu haber ile ilgili fotoğraflar
 
 
Yorumlarınız
 » bunu yazıpta öne getirene binlerçe teşekkür ederim bizlere söz veren millet vekilimiz sayın ercan candan neden sağlık ocağı köprü ve ve ereğli devrek arasındaki yolu yaptırmadı geçmişteki sayın millet vekilleri gibi oda bizi kandırdı kimse ona yandaşlık yapmasın güneşli ve armutlucumalılar bizler keriz deyiliz bizi bir kere kandırırsınız benim köye giderken yani armutlucumaya içim yanıyor oy verdime çok ama çokpişmanım günahımız bizi kandıranın olsun yazıklar olsun -   sadettin yıldızhan / 04 Mart 2015- 22:56
 
IP   18.221.187.121  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
17 Nisan 2024
AK Parti Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Mücahit Andiç ve yeni seçilen Belediye Meclis üyeleri, Belediye Ba..
16 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde sürücüsünün direksiyon hâkimiyetini kaybettiği motosiklet, hafif ticari k..
16 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediyesi havaların ısınmasıyla birlikte kentteki tüm derelerde temizlik çalışması başl..
14 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde meydana gelen motosiklet kazasında iki kişi yaralandı. Yaralılar hastaney..
13 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediye Meclisi, seçimden sonra ilk toplantısını yaparak göreve başladı. Belediye Başka..
12 Nisan 2024
Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde, otomobil sürücüsünün direksiyon hâkimiyetini kaybetmesiyle meydana ge..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır