Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Gündem 
  Lale soğanı üretimi Ereğli için gelir getirici bir çalışma olabilir
Lale soğanı üretimi Ereğli için gelir getirici bir çalışma olabilir
 
   

     Aydın EreğliBülteni’ne yaptığı açıklamada, Çaycuma ve Gökçebey’de uygulanan lale soğanı yetiştiriciliğinin, Ereğli’de de yapılabileceğini belirtti. Lale soğanının yavrulatılarak çoğaltılmasına dayalı üretim projesinin, Ereğli’nin yüksek bölgelerinde hayata geçirilebileceğini anlatan Aydın, lale soğanı yetiştiriciliğinin pazarı hazır olan ve gelir getirici bir proje olduğunu söyledi. Aydın, şunları kaydetti: “Çaycuma ve Gökçebey’de lale soğanı çalışması yapıldı. Fakat Ereğli’de yapılmadı. Çaycuma ve Gökçebey’de olumlu sonuçlar verdi. Lale soğanı yetiştiriciliğinde sözleşmeli üretim yapıyorsunuz. Firmadan örneğin 8 bin lale soğancığı alıyorsunuz. Size 250-300 metrekarelik bir alan bile yetebiliyor. Projenin çıktıları güzel. 1’e 3, 1’e 4, 1’e 5 sonuç alınıyor. Ürettiğiniz her lale soğanını sizden alıyorlar. Tek konu şu ki, her yıl aynı yere lale soğanı ekemiyorsunuz. Yer değiştirmeniz gerekiyor. Çünkü topraktan büyük bir kütlesel besin çekiyor. Ve bunu dışarıdan determine edemezsiniz, çünkü toprak yoruluyor. Tek handikabı bu. Ekim, dikim yapıyorsunuz, onun lale olmasını engelliyorsunuz, başkırıyorsunuz, yavrulamasını sağlıyorsunuz. Hasat döneminde de hasat ediyorsunuz, dış kabuğunu zedelemeden, ezmeden ve çapalarken kırmadan, onların size vermiş olduğu selektif tohum gibi alıyorsunuz ve firmaya adet olarak teslim ediyorsunuz.
     Ereğli’de de yapılabilecek bir projedir. Lale soğanını firmadan almak için 8-10 bin lira gibi bir ön sermaye gerekiyor. Soğanları alıyorsunuz, ekiyorsunuz, hasat döneminde de yine firmaya ürünleri verip paranızı alıyorsunuz. Sözleşmeli üretim yapıyorsunuz. Pazarı hazır ve satın alacak firma vardır. Siz bunu Ereğli’de 100 kişiye, 200 kişiye yaptırırsanız olmaz. Ama 5 kişiye-10 kişiye yaptırırsanız, ekonomik anlamda iyi bir geliri var. Tek yıllık bitki olduğu için, fındık gibi 4-5 yıl beklemenize gerek yok. Ekin, hasat edin ve firmaya teslim edin. Örneğin 8 bin lira yatırdığınız zaman, en az 16 bin lira olarak geri alabileceğiniz bir sektördür. İyi bakarsanız, 1’e 3, 1’e 4 alma şansınız da var. Ereğli’de yapılabilecek bir proje. Karakavuz, Ormanlı’nın yüksek rakımlı bölgeleri gibi yerlerde olabilecek bir iştir. Gelir getirici yönü var.”



(ereglibulteni)
 
 
Yorumlarınız
 
IP   3.133.119.66  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
17 Nisan 2024
AK Parti Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Mücahit Andiç ve yeni seçilen Belediye Meclis üyeleri, Belediye Ba..
16 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde sürücüsünün direksiyon hâkimiyetini kaybettiği motosiklet, hafif ticari k..
16 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediyesi havaların ısınmasıyla birlikte kentteki tüm derelerde temizlik çalışması başl..
14 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde meydana gelen motosiklet kazasında iki kişi yaralandı. Yaralılar hastaney..
13 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediye Meclisi, seçimden sonra ilk toplantısını yaparak göreve başladı. Belediye Başka..
12 Nisan 2024
Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde, otomobil sürücüsünün direksiyon hâkimiyetini kaybetmesiyle meydana ge..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır