Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Gündem 
  1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı törenle kutlandı
1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı törenle kutlandı
 
   

Karadeniz Ereğli’de, Türk karasularında Türk bandıralı gemilerin ticari seferler yapmasının 90. yıldönümü ve 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolayısıyla kutlama programı düzenlendi. 1 Temmuz 1926’da Türk karasularında Türk bandıralı gemilerin deniz ticareti hakkını kazanışının 90. yıldönümü ve 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı programı kapsamında Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan, Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal ve Ereğli liman Başkanı Tuncay Çelebi Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Törende saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu, aynı anda bayraklar göndere çekildi, limanda bulunan gemiler sirenlerini çaldı. Karadeniz Ereğli Liman Başkanı Tuncay Çelebi, günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasında 90. yıldönümü kutlanan Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 20 Nisan 1926’da kabul edilip, 1 Temmuz 1926’da Kabotaj kanunu ile yürürlüğe girdiğini belirterek şunları söyledi: “Kabotaj kanunu bir anlamda Kurtuluş Savaşı’nın denizlerdeki zaferi olmakla birlikte, ulusal egemenliğin sağlanması ve denizciliğin bugüne gelmesi açısından büyük bir öneme sahiptir. Kabotaj kanunu ile yabancı devletlerin Türk deniz ticaretindeki hakimiyeti sona ermiş, ülkemiz kıyılarında ve limanlarında her türlü denizcilik faaliyetleri, Türk bayrağı taşıyan gemiler ve yerli firmalarla yerine getirilmeye başlanmış, böylece denizcilik sektörünün gelişmesi için önemli bir süreç başlamıştır. Türk denizciliğini yöneten, yönlendiren, denizlerimizin ve iç sularımızın sunduğu bereketi ülkemiz için kullanan bizler, büyük özveri ve kararlılıkla görev yapmakta, ülkemizi bir deniz ülkesi konumuna taşıma hedefimizi sürdürmekteyiz. Bu bağlamda 2004 yılında uygulamaya geçilen ÖTV’siz yakıt uygulamasıyla, Kabotaj taşımacılığının canlandırılması ve karayolu ağırlıklı taşımacılığın deniz yoluna kaydırılması sağlanmıştır. Bunun yanında geçimini balıkçılık faaliyetleriyle sürdüren tekne sahiplerine de ÖTV’siz yakıt verilmiştir. Ülkemizin uyguladığı, ihracata dayalı büyüme modeli kapsamında, deniz yolu ticaret taşımacılığında büyük artış yaşanmıştır. Yıllarca kara listede olan Türk gemilerinin beyaz listeye geçişi sağlanarak, ticaret filomuzun uluslararası itibarı arttırılmıştır. Unutmayalım ki, denize ve denizciliğe verilecek önem ölçüsünde Türkiye Cumhuriyeti büyüyecek ve güçlenecektir. Bu hedef denizci ülke, denizci millet, denizci devlet olmakla sağlanabilir.”
Çelebi, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm deniz şehitlerini rahmetle andığını söyledi. Törenin ardından protokol ve katılımcılar Belediye limanından Erdemir III Römorkörü ile denize açılarak, deniz şehitleri anısına Karadeniz’e çelenk bıraktı. Öte yandan Kabotaj Bayramı kapsamında gerçekleştirilen yarışmaların bu sene bayramın Ramazan ayına rastlaması dolayısıyla yapılmadığı ifade edildi. Törene daire müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, askeri erkan, Denizcilik Lisesi öğrencileri ve vatandaşlar katıldı.
 
 
Yorumlarınız
 
IP   3.143.4.181  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
23 Nisan 2024
Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı mesajı..
22 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) Yönetimi, Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı..
22 Nisan 2024
Ereğli ilçesinde bir yıl önce işlenen cinayette ağır ceza mahkemesinde karar davası görüldü...
22 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde Jandarma üniforması ile Genel Bilgi Toplama (GBT) yapan kadın, asker deği..
22 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediyesi’nin askeriyeden devralarak bu yıl halkın ziyaretine açtığı Kale Tepe yoğun il..
20 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediyesi, 23 Nisan Salı Günü Çocuk Şenliği düzenliyor. Başkan Posbıyık, sokak oyunları..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır