Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Gündem 
  Demirdüyen: 15 Temmuz ya da terör şehidi diye ayrıştırmanın gereği yok
Demirdüyen: 15 Temmuz ya da terör şehidi diye ayrıştırmanın gereği yok
 
   

Dernek binasında bir basın toplantısı düzenleyen Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Kdz. Ereğli Şube Başkanı Mehmet Ali Demirdüyen, tüm şehitlere rahmet dileyerek başladığı konuşmasında, dernek üyelerini ilgilendiren bazı hak ve kanunlar konusunda değerlendirmede bulundu. Hizmetli görevi yapan gazilerin, hizmetli görevlerinin ortadan kalktığını belirten Demirdüyen, bir ay önce yürürlüğe giren kanun kapsamında masa başı görevi yapacaklarını dile getirdi. Demirdüyen, “İnşallah şehit eşi, şehit çocuğu ve anne-babaları da, bu haklardan önümüzdeki günlerde yararlanması için çalışmalar yapılıyor. Bunlar da bu haklardan yararlanacaklardır.” dedi. Araç alımında ÖTV ve KDV’nin kalktığını da ifade eden Demirdüyen, şöyle devam etti: “Araba alımlarını ÖTV’siz ve KDV’siz alacağız. Bir tek burada sıkıntı var. Gazilerimize engelli vasfıyla araba verilmektedir. Biz de gaziler adına diyoruz ki, unvanımızla bu araba bize tahsis edilsin. Unvanımızla, gazilikle verilsin istiyoruz. Son günlerde yine şehit yakınları ve gazilerimizin birçoğu 33’e yakın işbaşı yapmıştır. Bu arkadaşlarımız devletin çeşitli kademelerinde şu anda hizmetlerini devam ettiriyor. Maalesef üzülerek söylüyorum, son günlerde yine şehitlerimiz var ve gazilerimiz var. Bunların da atamalarının bir an önce yapılmasını devletimizden bekliyoruz.”
Şehit statüsü almayan 16 kişiden 7’sinin, derneğin ülke genelinde yürüttüğü çalışma kapsamında şehitlik statüsüne sahip olduklarını anlatan Demirdüyen, bu kişilerin iş ve maaş haklarının sağlandığını söyledi. Demirdüyen şöyle dedi: “Bu yasa 2013 yılında çıkmıştır. Muhtaçlık Yasası daha önce vardı. Bu ortadan kalktı. Şu anda direkt devlet atamalarını ve maaşlarını gerçekleştiriyor. Fakat zor günler geçirdik. Mehmetçik Vakfı’nca malul gazilerimize para verilmiyordu, destek sağlanmıyordu. Geçtiğimiz seneler içerisinde bunun mücadelesini verdik. Malul gazilerimiz önce senelik olarak başlayan haklardan şimdi üç aylık olarak yararlanıyor. Dernek olarak en çok dile getirdiğimiz eksiklerden biri daha vardı. Dedik ki, ‘Şehit yakınları şehit öldü diye gözükmüyor mu? Şehitlerimizin yakınlarına da Mehmetçik Vakfı destek versin, ekonomik ve sosyal desteğini sağlasın.’ dedik. Bizim sesimize kulak verildi ve anneler gününde annelere, babalar gününde babalara olmak üzere, senede iki kez ekonomik destek sağlanmaya başlandı.”
Demirdüyen, 15 Temmuz 2016 günü meydana gelen darbe girişiminde ölenlerin yakınları ve yaralananların, terör şehitleri ve gazilerden ücret-sosyal hak bakımından daha önde tutulduğunu ifade ederken, şunları kaydetti: “Bazı beklentilerimiz var. 15 Temmuz gündeme gelmiştir, hep gündemdedir. Terör gazisi, terör şehidi pek gündeme gelmemiştir. Son zamanlarda 15 Temmuz lafı sözü edilmiyor. Ancak bu edilmediği için mutluyuz. Bir konu eksik kaldı. 15 Temmuz şehit ve gazilerine sosyal ve ekonomik olarak terör gazilerinden daha fazla ücret ödeniyor, sosyal haklar veriliyor. Bunların da en kısa zamanda düzelmesini arzu ediyoruz. İsteğimiz sadece bu. Türkiyemizde vatan için ölenler 15 Temmuzuydu, Kıbrısıydı, Çanakkalesiydi, Sarıkamışıydı, terörüydü yok; bir müşterektir, bunlar bu ülkenin şehitleridir. Ayrıştırmanın gereği yok. Bundan bazı aileler rahatsız olmuşlardır. Ama bu şimdi ortadan kalkmıştır, böyle bir söylem yoktur. Sadece sosyal haklarda artı eksi vardır. İnşallah onlar da önümüzdeki günlerde düşünülür. Şehit ailelerine iki iş hakkı verilmişti, bu devam ediyor. Şu anda Ereğli ve Alaplı’da işe girmeyen hiçbir arkadaşımız kalmadı. Gazilerimize, malullere ve teröre bir iş hakkı veriliyordu. Biz diyoruz ki, iş hakkının ikiye çıkartılması, bu arkadaşlarımızın da aynı seviyeye getirilmesi, sosyal ve ekonomik olarak aileye katkı sağlanmasını devletimizden bekliyoruz. Bir de sıkıntı olan şehit ailelerinin maaşlarının düşük olması. En az asgari ücrete çıkartılmasını bekliyoruz. Bunda en önemli faktör de evli şehidin anne ve babaları bu sosyal imkanlardan, ev-araba gibi imkanlardan yararlanamıyor. Eşlerine veriliyor. Eşlerine ne veriliyorsa anne babalarına da bunlar sağlansın istiyoruz.
Karadeniz Ereğlimizde derneğimize üye 33 gazimiz var, 44 de şehit yakınımız var, şehidimiz var. Ve bunların 100’e yakını derneğimize üyedir. 130 mensubumuz vardır. Allah sayımızı artırmasın düşürsün istiyoruz. Bundan sonra bu acıları yaşamayalım diye bekliyoruz. Yerel meselemizde de Belediyemiz bize bir söz verdi. Encümenden karar çıktı, bir yer yapılacaktı. İki senedir bekliyoruz. İnşallah bu yerimizin de bir an önce, geçtiğimiz günlerde Belediye Başkanıyla görüşmemizde bize söz vermişti, ayın 28’inden önce bir temel atma yapılacağını belirtmişti. Belediyemiz bina işine hız vermelidir. Ereğli’nin bir eksiği de bir şehitlik anıtının olmamasıdır. Belediye Başkanı tarafından bunun sözü de verilmişti. Ereğli’ye bir şehitlik anıtı yakışır, şehit ailelerinin de hakkıdır. Bunun da özellikle gündeme gelmesini bekliyoruz. Önümüzdeki hafta 28 Ocak günü saat 14.00’te Öğretmenevi’ndeki kongremiz yapılacak. Tek adaylı olacak bu kongreye de Ereğli kamuoyunu, gazilerimizi ve şehit yakınlarını bekliyoruz.”
(ereglibulteni)
 
Bu haber ile ilgili video
 
Yorumlarınız
 
IP   3.145.16.90  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
25 Nisan 2024
Türkiye’nin en büyük yassı çelik üreticisi Erdemir, demir-çelik endüstrisinin uluslararası buluşma n..
24 Nisan 2024
Kökleri Platon’un yaklaşık 2400 yıl önce kurduğu Atina Okulu’na (Akademia) uzanan ve Sokrates gibi b..
24 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde park yerinden bir başka araç nedeniyle çıkamayan sürücü, aracın camını kı..
24 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda şenlik düzenledi. Çocuklar ve..
23 Nisan 2024
Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı mesajı..
22 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) Yönetimi, Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır