Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Gündem 
  Erdemir’in cürufunu işleyecek bir Geri Kazanım Tesisi kurulması planlanıyor
Erdemir’in cürufunu işleyecek bir Geri Kazanım Tesisi kurulması planlanıyor
 
   



    Alınan bilgiye göre İzmir’de faaliyet gösteren Egedemir Demir Geri Kazanım şirketi, Kdz. Ereğli’ye bağlı Gülüç beldesinde “Tehlikesiz Atık Geri Kazanım, Hazır Beton ve Kalıplama Tesisi” kurmak için başvuruda bulundu. Gülüç beldesinde daha önce Madenci Gemi Sanayi’nin faaliyet gösterdiği, devlet tasarrufunda bulunan 220 bin 389 metrekarelik alanda bir geri kazanım tesisi kurmak için proje hazırlayan Egedemir, kurmak istediği tesis için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecini de başlattı.
    Şirketin Zonguldak Valiliği’ne sunduğu proje dosyasında yer alan bilgilere göre, kurulması planlanan Geri Kazanım Tesisi’nin proje bedeli 5 milyon Türk lirası. Yine proje dosyasındaki bilgilere göre, Geri Kazanım Tesisi’nin kurulması ve işletilmesiyle, Erdemir’den alınacak çelikhane cüruf malzemesinin kırma ve eleme işlemlerinden geçirilerek deniz dolgusu çalışmalarında kullanılmak üzere beton blok ve diğer yapı malzemelerinin üretilmesi amaçlanıyor. Dosyada, “Tesisin kuruluş amacı deniz dolgusu çalışmalarında kullanılacak deniz dolgu blok yapılarını ve malzemelerini üretmek olduğundan dolgu çalışmasının tamamlanmasına müteakip tesisin alandan sökülmesi planlanmaktadır. Projelendirilen tesiste dolgu amacı dışında ticari amaçlı faaliyet bulunmayacaktır. Dolgu amacı ile kullanılması mümkün olmayan demir metal atığı Egedemir firması içerisinde değerlendirilerek dışarıya her hangi bir satış olmayacaktır. Geri kazanım sonucu oluşacak malzemeler Madenci Gemi’nin taahhütlerinin yerine getirilmesinde kullanılacaktır.” ifadeleri de yer alıyor.
    ERDEMİR’İN CÜRUFU İŞLENECEK
    Söz konusu proje dosyasında, 12 bin 800 ton cüruf işleme kapasiteli Geri Kazanım Tesisi, 140 metreküp hazır beton tesisi ve saatte 20 ton kapasiteli kalıplama ünitesi kurulması amaçlandığı da belirtiliyor ve şu bilgiye yer veriliyor: “Tehlikesiz atık (cüruf) geri kazanım tesisinde, hammadde olarak ilk etapta Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş’den kaynaklanan çelikhane cürufları işlenecek olup daha sonraki süreçte talep olması halinde bölgede bulunan diğer demir çelik fabrikalarının cürufları da tesise kabul edilebilecektir.” Geri Kazanım Tesisi’nde kurulum aşamasında 50, işletme aşamasında ise 80 personelin çalışması öngörülüyor. Tesisin saatte 800 ton, günde 12 bin 800 ton cüruf işleyeceği belirtiliyor.
    Proje dosyasında, özel endüstri bölgelerinin kurulması konusunda şu ifadelere de yer verildi: “3621 sayılı Kıyı Kanunu gereğince kıyıda sadece, uygulama imar planı kararı ile karada yapılması imkanı olmayana İskele, liman, barınak, yanaşma yeri, rıhtım, tersane, gemi söküm yeri ve kruvaziyer ve yat limanları, Uluslararası spor faaliyetlerinin düzenlenebileceği spor tesisleri ve eklentileri yapılabilmekteydi. 621 sayılı Kıyı Kanununun 6 ncı maddesinin 4. fıkrasına eklenen bent ile Trabzon ve Zonguldak illeri için önemli düzenlemeler yapılmıştır. Böylece kıyıda yukarıda sayılan işlerin yanı sıra sadece Trabzon ve Zonguldak illerinde; kıyı kenar şeridinin deniz tarafında kalan kısma Endüstri Bölgeleri kurulmasının önü açılmıştır. Yine kıyı kenar şeridinin deniz tarafında kalan kısmına sağlık tesisleri kurulmasına imkân sağlamaktadır. Bu düzenleme ile Karadeniz Ereğli İlçesi Tersaneler Bölgesindeki müteşebbislere de Özel Endüstri Bölgesi kurabilme imkânının yasal altyapısı sağlanmaktadır. Tersaneler Bölgesinin Endüstri bölgesi ilan edildikten sonra tersanecilik dışında başka işler yapılabilmesi imkânına kavuşabilecek olması belirleyici kriterleri oluşturmaktadır.”
    Demir-çelik fabrikalarının cürufunu değerlendirmek ve geri dönüşümünü sağlamak üzere 2008 yılında kurulan Egedemir Demir Geri Kazanım şirketi, atık cürufu kırma ve eleme işlemlerinden geçirerek dolgu malzemesi (agrega) haline getiriyor. Şirketin İzmir Foça’da Geri Kazanım Tesisi, Aliağa’da ise Çelikhanesi faaliyetini sürdürüyor.
(ereglibulteni)
 
 
Yorumlarınız
 
IP   3.139.82.23  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
17 Nisan 2024
AK Parti Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Mücahit Andiç ve yeni seçilen Belediye Meclis üyeleri, Belediye Ba..
16 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde sürücüsünün direksiyon hâkimiyetini kaybettiği motosiklet, hafif ticari k..
16 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediyesi havaların ısınmasıyla birlikte kentteki tüm derelerde temizlik çalışması başl..
14 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde meydana gelen motosiklet kazasında iki kişi yaralandı. Yaralılar hastaney..
13 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediye Meclisi, seçimden sonra ilk toplantısını yaparak göreve başladı. Belediye Başka..
12 Nisan 2024
Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde, otomobil sürücüsünün direksiyon hâkimiyetini kaybetmesiyle meydana ge..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır