Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Gündem 
  Kömürü bulan Uzun Mehmet ve tüm maden şehitleri anıldı
Kömürü bulan Uzun Mehmet ve tüm maden şehitleri anıldı
 
   


Zonguldak’ın Ereğli ilçesine bağlı Kestaneci Mahallesi’ndeki Uzun Mehmet Anıtı önünde, “8 Kasım Uzun Mehmet’i Anma ve Kömürün Bulunuş Günü” programı düzenlendi. Törende Uzun Mehmet Anıtı’na Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hüseyin Sami Uyar, Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık ve Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu tarafından çelenk sunuldu. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu bir konuşma yaptı. Konuşmasına Uzun Mehmet’i ve tüm maden şehitlerini anarak başlayan Mutlu, “Zonguldak maden havzasının ilk şehidi Uzun Mehmet’i, kömürü buluşunun 190. yılında sevgi ve saygıyla anıyoruz. Başta Uzun Mehmet olmak üzere 170 yıllık üretim tarihimizdeki tüm maden şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz.” dedi. Uzun Mehmet’in taşkömürünü 1829 yılında Ereğli’de bulduğunu, 1848 yılında ise kömür üretiminin devlet eliyle yapılmaya başlandığını anlatan Mutlu, havzanın önceki yıllardaki parlak günlerinden bugün eser kalmadığını dile getirdi. Mutlu, şöyle dedi: “Kurtuluş Savaşı’yla birlikte sevgili Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları 1920’den itibaren madencilere ve maden havzası olan Zonguldakımıza sahip çıkıyor. 1924 yılında Zonguldak, cumhuriyetin ilk ili olacak kadar büyüyor ve taşkömürü bölgemizin ve insanımızın geleceğine yön veriyor, ışık tutuyor. Bölgemiz, üç il olacak kadar büyüyor ve bu süreçte yaklaşık beş bin maden şehidimiz oluyor. Emeğin başkenti sıfatını kazanıyoruz. 1980 ve 90 sonrası değişen ekonomik politikalarla Zonguldak maden havzasında üretim geriliyor, çalışan sayısı azalıyor ve güzel olan gelişmeler tersine dönmeye başlıyor. En büyük üretici olan Türkiye Taşkömürü Kurumu adeta gözden çıkartılıyor. Bu yanlış politikalara karşı maden işçileri ve bölge halkı olarak sesimizi yükseltiyor, işimize, aşımıza, geleceğimize ve ülkemize sahip çıkıyoruz.”
2019 yılında Türkiye Taşkömürü Kurumu’na alınan bin 500 madencinin havzaya yeni bir heyecan getirdiğini fakat aynı sayıdaki emeklilikler nedeniyle çalışan sayısında artış kaydedilemediğini vurgulayan Mutlu, işçi açığına dikkat çekti: “Hemen aynı sayıdaki arkadaşımız emekli oldu. Bugün TTK’da yaklaşık 8 bin maden işçisi arkadaşımız çalışıyor. Üretimi 2 milyon tonlara ulaştırmanın hesabı yapılıyor. Oysa TTK’nın kuruluş kapasitesi, yılda 5 milyon ton satılabilir kömür üretmektir. En kısa zamanda bu hedefe ulaşmanın planlanmasını yapmak zorundayız. Çünkü Türkiye’nin taşkömürü ithalatı için yılda 4-5 milyar dolar harcayacak ve dış ülkelere verecek lüksü yok. Ekonomik krizi en kısa zamanda aşmanın yolu üretmekten ve kendi doğal kaynaklarımızı değerlendirmekten geçmektedir.”
Türkiye Taşkömürü Kurumu Armutçuk Müessese Müdürü Ali Hekim de tüm maden şehitlerini andıklarını söyledi. Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Uzun Mehmet’in Zonguldak’ın kahramanı olduğunu ifade ederken, Uzun Mehmet’in azmi, kararlılığı ve vatan sevgisinin çocuklara öğretilmesi gerektiğine işaret etti. Posbıyık, “Bundan tam 190 yıl önce 8 Kasım 1829’da Karadeniz Ereğli’nin Kestaneci Köyü’nde kömürü bulan Uzun Mehmet’i bir kez daha saygı ve minnetle anıyoruz. Çocuklarımızın, şehrimizin tarihinde büyük önemi bulunan bu konuyu öğrenmesini, Uzun Mehmet’i tanımasını, onun azmini, kararlılığını ve vatan sevgisini görmesini istiyoruz.” dedi. Karadeniz Ereğli İlçe Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu da törendeki konuşmasında, Uzun Mehmet’i anma programlarının halka iç içe, daha güzel şekilde yapılması için çaba gösterdiklerini belirtti. Kestaneci Mahallesi Muhtarı Yücel Gökmen ise, TTK ve Amelebirliği’nin mahallelerine ilgi göstermemesinden yakındı, yetkililere sitem etti. Gökmen, “Uzun Mehmet şehit; ölüsü yok, mezarı yok dua edecek. Bir çivisi olmaz mı Uzun Mehmet adına? Ben utanıyorum, halkımdan utanıyorum. İşçi alınmıyor. Uzun Mehmet’in torunları işsiz.” ifadelerine yer verdi.
Törenin sonunda, programa katılan öğrencilere ve vatandaşlara Ereğli Belediyesi tarafından hazırlanan “Uzun Mehmet – Kömürün Fatihi” isimli boyama kitabı armağan edildi.

(ereglibulteni)
 
 
Yorumlarınız
 
IP   54.147.0.155  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
29 Mart 2024
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil ve yönetim kurulu üyeleri, OYKA Kağı..
28 Mart 2024
Karadeniz Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) üyesi gazeteciler, ERMED yönetimince d..
28 Mart 2024
Kdz. Ereğli Belediye Başkanı ve CHP Belediye Başkan Adayı Halil Posbıyık, seçim gezileri kapsamında ..
28 Mart 2024
Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Dünya Down Sendromu Olimpiyatları’nda Masa Tenisi Branş..
28 Mart 2024
Birleşik Kamu-İş Genel Sekreteri Özgür Aras, 31 Mart Yerel Seçimleri’nin ardından dar gelirliler içi..
28 Mart 2024
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (ZBEÜSEM) tarafından düzenlenen Marka Ve..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır