Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Gündem 
  Ereğli’nin işgalden kurtuluşunun 100. yılı dolayısıyla tören düzenlendi
Ereğli’nin işgalden kurtuluşunun 100. yılı dolayısıyla tören düzenlendi
 
   



Devrim Bulvarındaki Atatürk Anıtı’nda düzenlenen törende; Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hüseyin Sami Uyar ve Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık anıta çelenkler koydu. Saygı Duruşunda bulunulan törende, İstiklal Marşı eşliğinde göndere 3 adet Türk Bayrağı çekildi. Kaymakam Çorumluoğlu, burada yaptığı konuşmada, Fransızların işgali altındaki Karadeniz Ereğli’nin 18 Haziran 1929’de kurtarıldığını hatırlatarak, şunları kaydetti: “Milli mücadelenin yaşandığı bu zorlu dönemde 09 Şubat 1921 tarihinde Kahraman mürettebatı ile Alemdar Gemisi Karadeniz Ereğli açıklarında, gösterdiği mücadeleyle Kurtuluş Savaşının tek deniz savaşını kazanarak, önemli bir başarıya imza atmıştır. Milli birlik ve beraberlik ruhunu en zor günlerde dahi hiç zaman kaybetmeyen Karadeniz Ereğli halkı, 100 yıl önce vermiş olduğu mücadele gibi, her zaman her koşulda birlik ve beraberliğini üst düzeyde tutmaya devam edecektir. Tarihte yaşanılan başarıları ile ülkemizde önemli bir yere sahip ilçemiz Ereğli’nin daha da gelişmesi için bizler de elimizden gelen çaba ve gayretleri göstermeye devam edeceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle İlçemizin düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Kurtuluş Yıldönümünü kutluyor, şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi şükranla anıyorum.”
Ereğli belediye Başkanı Halil Posbıyık da yaptığı konuşmada, Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının başlattığı kurtuluş mücadelesinin emperyalist işgale karşı yurdun her yanında bağımsızlık savaşının ateşini yaktığını savunarak, şunları söyledi: “Müdafaa-ı Hukuk cemiyetleri Anadolu’muzda, Karadeniz’de, bir çoban ateşidir. Bu ateş bağımsızlık ve millet egemenliğinin yolunu açmıştır. Zonguldak, Fransızların işgali altına girmiş, doğal limanı ve zenginlikleriyle bölgede stratejik öneme sahip olan Ereğli’miz, Fransızların hedefi haline gelmiştir. Ancak emperyalistlerin gücü, bu topraklarda yükselen bağımsızlık ateşini söndürmeye yetmemiş, atalarımız kahramanca mücadele ederek Ereğli’mizi savunmuşlardır. Nasıl İngilizler İstanbul’dan geldikleri gibi gittilerse Fransızlar da Ereğli’den geldikleri gibi gitmişlerdir. Bu mücadelede öncülük yapan Ankara Hükümetinin temsilcisi olarak bizzat bölgeye gelen, Müdafa-i Hukuk cemiyetinin kurulmasında rol oynayan Ereğli Kaymakamı ve Zonguldak’ın ilk milletvekili Tunalı Hilmi Beyi saygıyla anıyorum. Rüşdiye öğretmeni Nimet Hoca, dönemin Belediye Başkanı Akmanoğlu Raşit gibi önemli isimler, milli şuur içindeki ailelerle bir araya gelerek kısa süre içinde Ereğli’de Müdafaa-ı Hukuk cemiyetinin kurulmasını sağlamışlardır. Bu gururlu günümüzde bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını bir kez daha saygıyla, minnetle anıyorum. Karadeniz Ereğli’nin kurtuluşunda öncü rolü oynayan ve direnişi örgütleyen Müdafaa-ı Hukuk Cemiyeti üyelerini, bu vatan için canını oraya koyan bütün şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi saygıyla anıyorum. Karadeniz Ereğli’nin kurtuluşunun 100. yılı kutlu olsun!”
Koronavirüs salgını nedeniyle az sayıda katılımla gerçekleştirilen törende, sosyal mesafenin korunmasına dikkat edildiği gözlendi. Törenin ardından protokol üyeleri Atatürk Anıtı arkasındaki Ereğli eşraflarının büstlerinin bulunduğu kaideye karanfiller bıraktılar. Emniyet dronu ise havadan tören sırasında görüntüler aldı. Etkinlikler kapsamında bugün saat 15.00’te başlayacak olan Karadeniz Ereğli’nin Kurtuluşu e-sempozyumu, belediyenin sosyal medya hesaplarından takip edilebilecek. Aynı sayfalarda 100. Yıl anısına açılan sergiler izlenebilecek, mobil müzik aracından Suat Aykan tarafından bestelenen 100. Yıl Marşı çalınacak. Saat 21.00’de ise Sahil Bandında havai fişek gösterileri yapılacak. Öte yandan, Karadeniz Ereğli’nin Kurtuluşu anısına Bozhane kavşağında araç üzerinde canlı müzik yayını yapıldı. Ereğli belediyesince hazırlanan kamyonetin kasasına yerleştirilen org ve gitar eşliğinde verilen konserde yerel sanatçılar çeşitli şarkılar seslendirdi. Sahil Bandında ise 100. Yıl anısına dev Kdz. Ereğli yazısı yerleştirildi.
 
 
Yorumlarınız
 
IP   18.222.108.18  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
17 Nisan 2024
AK Parti Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Mücahit Andiç ve yeni seçilen Belediye Meclis üyeleri, Belediye Ba..
16 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde sürücüsünün direksiyon hâkimiyetini kaybettiği motosiklet, hafif ticari k..
16 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediyesi havaların ısınmasıyla birlikte kentteki tüm derelerde temizlik çalışması başl..
14 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde meydana gelen motosiklet kazasında iki kişi yaralandı. Yaralılar hastaney..
13 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediye Meclisi, seçimden sonra ilk toplantısını yaparak göreve başladı. Belediye Başka..
12 Nisan 2024
Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde, otomobil sürücüsünün direksiyon hâkimiyetini kaybetmesiyle meydana ge..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır