Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Gündem 
  Prof. Dr. Mehmet Haberal’a Yüksek Şeref Ödülü verildi
Prof. Dr. Mehmet Haberal’a Yüksek Şeref Ödülü verildi
 
   



Başkent Üniversitesi Kurucusu Prof. Dr. Mehmet Haberal, dünyanın en köklü ve saygın akademilerinden biri olan Atina Akademisi’nin Yunan olmayan bir bilim insanına ilk kez verdiği Yüksek Şeref Ödülü’ne layık görüldü. Akademi’nin oy birliğiyle aldığı karar, Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu ve Yunanistan Eğitim, Din İşleri ve Spor Bakanı Kyriakos Pierrakakis’in onayının ardından Yunan resmi gazetesinde yayımlanmıştı. Atina Akademisi’nin Prof. Dr. Haberal’a Yüksek Şeref Ödülü vereceğine ilişkin duyuruyu ise geçtiğimiz Ocak ayında, Prof. Dr. Haberal’ın konuk olduğu, Selanik’teki Panhelenik Transplantasyon Kongresi’nde Pittsburg Strazl Enstitüsü’nden arkadaşı Prof. Dr. Andreas Tzakis duyurmuştu.
Ve 16 Nisan 2024 günü, Yunanistan’daki Atina Akademisi’nde “Prof. Dr. Haberal Oturumu” gerçekleştirildi. Yunanistan’ın ulusal akademisi ve en yüksek araştırma enstitüsü olan Atina Akademisi’nde Prof. Dr. Mehmet Haberal için düzenlenen özel oturumda, Atina Akademisi’nin Yunan olmayan bir bilim insanına ilk kez verdiği Yüksek Şeref Ödülü Prof. Dr. Haberal’a takdim edildi.
Prof. Dr. Haberal için düzenlenen özel oturumun açış konuşmasını Atina Akademisi Başkanı Stamatios Krimizis yaptı. Daha sonra Pittsburg Strazl Enstitüsü’nden arkadaşı Prof. Dr. Andreas Tzakis Prof. Dr. Haberal’ın özgeçmişi hakkında bilgi verdi. Atina Akademisi’nin Yüksek Şeref Ödülü’nün ilk kez Yunan olmayan bir bilim insanına verildiğini vurgulayan Prof. Dr. Tzakis, Haberal’a dünya tıbbına katkıları için teşekkür etti.
Prof. Dr. Tzakis’in konuşmasının ardından, madalyası, rozeti ve üyelik sertifikası Prof. Dr. Haberal’a takdim edildi. Ödül seremonisinin ardından kürsüye çıkan Prof. Dr. Haberal, "Bugün buradaolmamı, modern Türkiye Cumhuriyeti´nin kurucusu Büyük Önder Atatürk´e borçluyum. Atatürk ve Venizelos´un iki ülke dostluğu için yaptığı katkılar, bir kapı aralamıştır. Bu da bir başka kapı olacaktır." dedi. Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve aziz şehitlerimizi rahmet ve şükranla andığını dile getiren Prof. Dr. Haberal, Atina Akademisi’ne ödül için teşekkür etti. Türkiye ve bölgedeki organ nakli süreciyle ilgili bir sunum da yapan Prof. Dr. Mehmet Haberal, organ bağışı çağrısını da yineledi ve tüm meslektaşlarını, Eylül ayında İstanbul’da düzenlenecek Dünya Organ Nakli Derneği’nin 30. uluslararası bilimsel kongresine davet etti. Türkiye’nin ve Başkent Üniversitesi’nin, sağlık ve eğitim alanlarındaki geniş olanaklarına atıfta bulunan Prof. Dr. Mehmet Haberal, Yunanistan’a da sağlık ve eğitim alanlarında destek vermeye hazır olduklarını dile getirdi. Prof. Dr. Mehmet Haberal, “Sizi başka ülkelere muhtaç etmeyiz.” diyerek, komşu Yunanistan’a destek ve işbirliği mesajı verdi.
Özel oturum sonunda Atina Akademisi’nde ayakta alkışlanan Prof. Dr. Mehmet Haberal’a, törenin ardından meslektaşları ve Yunan basını yoğun ilgi gösterdi. Atina Akademisi’nin yöneticileri ve meslektaşları tarafından tebrik edilen Prof. Dr. Haberal’ın, Atina Akademisi’nce Yunan olmayan bir bilim insanına verilen ilk Yüksek Şeref Ödülüne layık görülmesi ve akademiye üye olarak kabul edilmesi, Yunan basınında “Atina Akademisi’nde bir Türk” manşetleriyle geniş yer buldu.

Sabriye AŞIR




 
 
Yorumlarınız
 
IP   3.144.172.115  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
03 Mayıs 2024
Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (ERDEMİR) Genel Müdürü Niyazi Aşkın Peker, Belediye Başkanı Halil ..
02 Mayıs 2024
OYAK Maden Metalürji Şirketleri Erdemir, İsdemir ve Erdemir Maden, gerçekleştirdiği etkinliklerle 23..
29 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde çıkan fırtınada batan Kafkametler gemisinin yüzeye çıkarılan parçasında k..
29 Nisan 2024
Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde direksiyon hakimiyetini kaybeden tır sürücüsü önce istinat duvarına so..
29 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesine bağlı Subaşı köyünde meydana gelen trafik kazasında 1 kişi ağır yaralandı...
29 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde müstakil binada çıkan yangın çevredekilere korku dolu anlar yaşattı...





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır