Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Ekonomi 
  “Tersanecilikte devletin sübvansesine ihtiyaç var”
“Tersanecilikte devletin sübvansesine ihtiyaç var”
 
   

     Bartın Üniversitesi, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) işbirliği ile “Batı Karadeniz 2. Gemi İnşa ve Entegre Sanayi Çalıştayı” düzenlendi. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, 4-5 yıllık bir üniversite olarak böyle ciddi ve güzel bir faaliyetin içinde olunması, toplumla üniversitenin buluşturulması, sanayinin bir koluna hizmet götürme noktasından bilimsel faaliyetin içerisinde lokomotif görevi üstlenilmesinin fevkalade önemli olduğunu söyledi. Çalıştayın başarılı sonuçlar vereceğini belirten Rektör Kaplan, “Gemi inşasının ve yat yapımının ve buna bağlı olarak gelişecek sektörlerin bilimsel veriler ışığında tekrar canlandırılması, ekonomik alanda söz sahibi olunacak bir noktaya çekilmesi, sektörde çalışanların sorunlarının canlı tutularak her zaman gündem maddesi yapılması ve çözüm yolları aranması konusunda bundan sonra da üniversitemiz üzerine düşecek her türlü görevi yapmaya hazırdır.” dedi.

     GÜNDOĞAN: GEMİ SANAYİSİNİN GELİŞİMİ SEKTEYE UĞRADI
     Bartın Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mete Gündoğan yönetimindeki çalıştayda Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selman Karayılmazlar, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Said Ceyhan, Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Volkan Kırmacı ve Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatih Apaydın Batı Karadeniz 2. Gemi İnşa ve Entegre Sanayi sektör analizi takdiminde bulundu.
     Batı Karadeniz coğrafyasının gemi inşa alanında tarihten gelen eşsiz bir birikim ve gelişim potansiyeline sahip olduğunu belirten Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mete Gündoğan, “Dünyadaki gelişmelere paralel olarak özellikle 2000’li yıllarda Batı Karadeniz Gemi İnşa ve Entegre Sanayi, bölgede ciddi bir istihdam ve katma değer yaratmıştır. Bununla birlikte sektörün gelişimi mevcut küresel şartların etkisiyle sekteye uğramış ve tamamlanamamıştır. Üniversitemiz bu bağlamda, hem bölgemizdeki gemi ve entegre sanayinin yeniden canlandırılıp yapılandırılmasına hem de üniversite-sanayi iş birliğinin çalıştırılmasına hizmet etmek için harekete geçmiştir.” dedi.

     CEYHAN: BİR GEMİ 2 BİN OTOMOBİLE EŞİT
     İktisat Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Sait Ceyhan ise çalıştayda 3 aylık bir sürede gemi inşa sektörüyle ilgili yaklaşık 40 şirketle gerçekleştirdikleri araştırma sonuçlarını sundu. Gemi inşa sanayinin makro ekonomiye büyüme ve istihdam açısından 1’e 7 katma değer sağladığını açıklayan Yrd. Doç. Dr. Sait Ceyhan, şunları kaydetti: “Bir geminin 2 bin otomobile eşit olması kriterinin baz alındığında Türkiye’de 250 gemi inşasının milli gelire katkısının otomotiv sektörünün katma değerine denk gelmektedir. Buradan sektörün önemi daha açık olarak görülmektedir. Türkiye, üç tarafı denizlerle çevrili, denizle iç içe bir ülkedir. Anadolu’nun toplam 8 bin 333 kilometre denize kıyısı bulunmakta, bu kıyı uzunluğumuz Akdeniz’in boyunun 2,5 katına tekabül etmektedir. Türkiye 8 deniz yaylasının ortasında bulunmakta ve dünya gemi pazarı açısından çok büyük avantaja sahiptir. Yaptığımız anket sonucunda Batı Karadeniz bölgesinde ciddi bir üretim ve istihdam potansiyelinin bulunduğu tespit edilmiştir. Batı Karadeniz Bölgesinde yaklaşık yılda 200 gemi gibi büyük bir üretim kapasitesi bulunmaktadır. İstihdam tam kapasite seviyesi ise 5 bin kişinin üzerindedir. Bu kapasite tam kullanıldığında ekonomiye yaklaşık otomotiv sektörü kadar katma değer ekleyeceği değerlendirilmektedir. Batı Karadeniz Bölgesi ahşap yat ve tekne üretiminde güçlü bir alt yapıya sahip iken gelecekte doğacak talep fırsatlarından habersiz görünmektedir. Devletin de bu alanda güçlü sübvansiyonuna gerek bulunmaktadır.”
     Batı Karadeniz 2. Gemi İnşa ve Entegre Sanayi Çalıştayı’na Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, Vali Yardımcıları Şefik Aydın ile Sibel Tursun, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Azize Toper Kaygın ile Prof. Dr. Mete Gündoğan, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Doç. Dr. İsmail Ceritli, BAKKA Bartın Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Mete Kaan Namal, Bartın İl Jandarma Alay Komutanı Jandarma Albay Alaattin Karsavuran, Bartın İl Emniyet Müdürü Mehmet Altınok, Zonguldak Eski Milletvekili Necmettin Aydın’ın yanı sıra sektör temsilcileri katıldı.
 
 
Yorumlarınız
 
IP   3.147.103.8  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
03 Mayıs 2024
Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (ERDEMİR) Genel Müdürü Niyazi Aşkın Peker, Belediye Başkanı Halil ..
02 Mayıs 2024
OYAK Maden Metalürji Şirketleri Erdemir, İsdemir ve Erdemir Maden, gerçekleştirdiği etkinliklerle 23..
29 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde çıkan fırtınada batan Kafkametler gemisinin yüzeye çıkarılan parçasında k..
29 Nisan 2024
Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde direksiyon hakimiyetini kaybeden tır sürücüsü önce istinat duvarına so..
29 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesine bağlı Subaşı köyünde meydana gelen trafik kazasında 1 kişi ağır yaralandı...
29 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde müstakil binada çıkan yangın çevredekilere korku dolu anlar yaşattı...





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır