Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Ekonomi 
  “Elimizdeki potansiyeli değerlendiremiyoruz”
“Elimizdeki potansiyeli değerlendiremiyoruz”
 
   

     Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticilerini Koruma Derneği Muhasip Üyesi Şaban Çetinkaya EreğliBülteni’ne yaptığı açıklamada, derneklerinin Osmanlı çileği üretimini artırmaya yönelik çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti. Kdz. Ereğli’ye özgü bir meyve olan Osmanlı çileğinin, özel lezzeti ve bol aromalı yapısıyla ilçede yaklaşık yüz yıllık bir üretim kültürüne sahip olduğunu anımsatan Çetinkaya, ilçenin köylerinde yaşayanların büyük bölümünün 15-20 yıl öncesine kadar geçimini Osmanlı çileğinden sağladığını dile getirdi. Son yıllarda ise Osmanlı çileği üretiminin neredeyse yok denecek kadar azaldığını ve hatta yok olma noktasına kadar gerilediğini anlatan Çetinkaya, derneklerinin de Osmanlı çileğini korumak ve üretimini geliştirmek amacıyla kurulduğunu anımsattı.

     FİDELİK İÇİN YER ARANIYOR
     Çetinkaya, şöyle dedi: “Tek amacımız, bölgemizde bu güzel meyvenin üretimini tekrar yükselişe geçirebilmektir. Bunun için de derneğimiz, hem tüm imkanları zorlayarak ayakta kalmayı, hem de Osmanlı çileği konusunda kayda değer veriler elde etmeyi başardı. Geldiğimiz bu noktada, üretimin gerilemesi konusundaki sebepleri teşhis etmiş durumdayız. Bundan sonra ise önemli ve ihtiyacımız olan, bu sorunun tedavisini sağlamaktır. Osmanlı çileği en başta, kültürel anlamda korunması ve geliştirilmesi gereken bir üründür. Diğer taraftan da, ekonomik bakımdan en biçimde değerlendirilerek bölgemiz ve ülkemiz ekonomisine kazandırılabilecek ciddi bir potansiyeldir. Osmanlı çileğinin üretimini artırabilmek için, ilk aşamada donanımlı bir fidelik oluşturulması temel bir şarttır. Fidelik için uygun olabilecek yer arayışı içerisindeyiz. Düşündüğümüz yerler arasında, kamuya ait olanlar da var. Bunlar konusunda ilgililerle önümüzdeki günlerde görüşeceğiz. Öncelikle sağlıklı fide üretebileceğimiz bir yer oluşturarak, fide almaya başlayacağız. Ardından da verimli Osmanlı çileği elde edebileceğimiz çilek bahçelerinin kurulması konusunda çalışmalara geçeceğiz. Bununla ilgili altyapı hazırlıklarımız devam ediyor.”

     “OSMANLI ÇİLEĞİNİ DEĞERLENDİREMİYORUZ”
     Kdz. Ereğli’de bu yıl tahmini olarak bir tonun üzerinde Osmanlı çileği üretimi yapıldığını açıklayan Çetinkaya, şu ifadelere yer verdi: “O kadar çok talep var ki… 50 tondan 500 tona kadar ne kadar üretim yapabilirsek yapalım, işlenip kullanılabileceği alanlar ve müşterileri hazırdır. Çünkü Osmanlı çileğini diğer çilek çeşitlerinden farklı kılan özellikleri var. Sanayide kullanılabilecek tek çilek çeşidi Osmanlı çileğidir. Yıllar önce devletin Tekel fabrikalarında likör yapımında kullanılıyordu. O dönemlerde, 100-200 ton kapasiteli fabrikalar ürünümüzü işliyordu. Şimdi ise ürün olmadığı için, likör üretimini durdurdu. Osmanlı çileği; reçel, dondurma, diğer bazı gıda alanları, hatta kozmetik ve ilaç sanayisinde kullanılabilecektir. Son günlerde de, genç arkadaşlarımız Osmanlı çileği aromalı soğuk bir içecek, gazoz üretimini yapmışlar. Bu güzel düşüncelerinden ötürü onları kutluyorum.”
     Osmanlı çileği üretiminin artırılmasının, bölgedeki işsizlik sorununa da çare olabileceğini dile getiren Çetinkaya, şunları söyledi: “Osmanlı çileğine talep çok fakat ürünümüz yok. Sıkıntımız budur. Bunu çözmemiz gerekiyor. Topraklarımız boş, insanlarımız işsiz duruyor. Böylesine talep varken ve üstelik yalnızca Ereğli’de üretilebiliyorken, biz bunu değerlendiremiyoruz demektir. Osmanlı çileği üretimini, bölgesel işsizlik sorunumuza da ciddi bir çare olarak görüyoruz. Ama kimse umutsuz olmasın, bu üretim rakamı kimseyi korkutmasın. Biz Osmanlı çileğinin artık taban yaptığı süreci yaşadık. Bundan sonra ivme kazanarak üretiminin artacağına inanıyor ve bunun için de yoğun çaba sarf ediyoruz. Bu konuda da tüm yetkililerden destek bekliyoruz.”
     Osmanlı çileğinin tescil edilmesi yönündeki çalışmaları da başlattıklarını anımsatan Çetinkaya, “Bu iki yıllık bir süreçti ve devam ediyor. Bu konuyu da çok önemsiyor ve sonuçlandırarak Osmanlı çileğimizin nüfus kâğıdını çıkarmak istiyoruz.” dedi.
(ereglibulteni)
 
Bu haber ile ilgili video
 
Yorumlarınız
 
IP   18.118.119.229  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
15 Mayıs 2024
OYAK Maden Metalürji Şirketleri bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye’nin küresel çelik gücü Erdemir,..
15 Mayıs 2024
Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) bağlı müesseselerde çalışan maden işçileri, Genel Maden İşçileri S..
13 Mayıs 2024
Geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren önceki dönem İmar Müdürü ve Başkan Danışmanı Mustafa Kı..
13 Mayıs 2024
Kdz. Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) tarafından, Doç. Dr. Vildan Hilal Akçay ile..
10 Mayıs 2024
OYAK Maden Metalürji Şirketlerinden Erdemir Mühendislik, Kuzey Amerika Bölgesi’nin en büyük demir-çe..
07 Mayıs 2024
Karadeniz Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) tarafından, “Planlı Eskitme Stratejisi..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır