Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Ekonomi 
  Alabaş: ÇATES kamu elinde kalmalıdır!
Alabaş: ÇATES kamu elinde kalmalıdır!
 
   

     Günler öncesinden yapılacağı duyurulan ve gerekli yasal izinler alınan protesto eylemine katılmak üzere, Muğla Yatağan’dan yola çıkan işçilerin otobüsleri jandarma ve polis barikatıyla durduruldu. Saatlerce barikatın açılmasını bekleyen işçiler barikat açılmayınca geri döndüler. Ancak Ankara’da Zonguldak’tan maden ve enerji işçileri ile Ankara’da destek veren demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler ve sendikaların katılımıyla özelleştirme karşıtı eylem gerçekleştirildi.

     MUĞLA GRUBUNA ENGEL
     Muğla Yatağan, Yeniköy, Kemerköy, ÇATES termik santralleri ile linyit kömür ocaklarının özelleştirilmek istenmesine tepki gösteren enerji ve maden işçileri Muğla ve Zonguldak’tan Ankara’ya giderek eylem yapmak istedi. Muğla’dan yola çıkan işçilerin yürüyüşü polis ve jandarma barikatıyla engellendi. İşçiler Yatağan’a döndü. Zonguldak’tan giden işçiler ise Ankara’da karşılandı. Zonguldak’tan yola çıkan maden işçileri Ankara’da Toros Sokak’ta kendilerini bekleyen siyasi partiler, sendikalar ve demokratik kitle örgütleriyle buluştular. Ankara’da toplanan çok sayıda kişi, Yatağan işçileri için yürüyüş yaptı. Genel Maden İşçileri Sendikası’na (GMİS) üye maden işçileri, “Zonguldak işçisi demokrasi bekçisi”, “Yatağan, Zonguldak omuz omuza”, “Başkan bizi Muğla’ya götür”, “Madenler, santraller halkındır satılamaz”, “Geliyor, geliyor madenciler geliyor”, “Her yer Yatağan her yer direniş” sloganlarıyla yürüdüler.
     Kortej, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı önüne kadar yürüdü. Toros Sokak’ta bir araya gelen kitle, özelleştirme politikalarını protesto eden dövizler ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in temsili tabutunu taşıdı. Yürüyüş esnasında sık sık, “Bu daha başlangıç mücadele devam”, “İş ekmek yoksa barış da yok”, “Her yer rüşvet her yer yolsuzluk”, “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı önüne ulaşan işçiler, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek için temsili cenaze namazı kıldı.

     ALABAŞ: ÇATES KAMU ELİNDE KALMALIDIR
     Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, 6 aydır işçilerin Yatağan’da direnişte olduğunu hatırlatarak konuşmasına başladı. Atalay, “Bu sorunu halletmek zorundayız. Yatağan’ın özelleştirilmesini bu hükümete yaptırmayız, yaptırmayacağız. Bunu bizim önümüze getirenlere 30 Mart’ta hesap soracağız.” dedi. Maden-İş ve Tes-İş adına ortak açıklama yapan Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, “Özelleştirme ihalesi iptal edilmelidir. Çocuk kandırır gibi işler yapmayın. Yolsuzluk soruşturmaları ayyuka çıkmış, memleket çalkalanıyor. Yapılmış, yapılacak bütün özelleştirme ihaleleri için yolsuzluk, usulsüzlük, şirket kayırma ve yandaş kayırma şaibeleri almış başını gidiyor. İhaleler daha yapılmadan alacak yandaş şirketlerin adları ortada dolaşıyor. Siz özelleştirmeden, ihaleden söz ediyorsunuz.” dedi.
     Ankara’da eyleme destek veren GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş da, termik santraller ve linyit maden ocaklarının özelleştirilmesini istemediklerini belirterek, “Çatalağzı Termik Santrali’nin Zonguldak için önemini ve taşkömürü madenciliği açısından da özel konumunu her platformda anlatıyoruz. ÇATES, kamu elinde kalmalıdır. Bizler de Ankara’da bu özelleştirme girişimlerine tepkimizi ortaya koymak ve uyarıda bulunmak için eyleme katıldık. Yatağan’daki arkadaşlarımız Ankara’ya gelemedi ama onların sesini biz Ankara’ya taşıdık. Destek veren herkese teşekkür ediyorum. Termik santrallerin ihaleleri Nisan ayına ertelendi. Ancak biz bu özelleştirmelerin yapılmamasını istiyoruz. Gelişmelere göre tavrımızı belirleyeceğiz.” dedi. Ankara’da gerçekleştirilen eyleme çok sayıda maden işçisi ile GMİS yöneticileri katıldı.





(ereglibulteni)
 
 
Yorumlarınız
 
IP   3.144.150.112  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
17 Mayıs 2024
Türkiye’nin en büyük entegre yassı çelik üreticisi Erdemir, üretimi, yatırımları ve yarattığı istihd..
17 Mayıs 2024
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessesesi’ne bağlı ocakta eksi 540 kodunda, hazırlık çalışma..
15 Mayıs 2024
OYAK Maden Metalürji Şirketleri bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye’nin küresel çelik gücü Erdemir,..
15 Mayıs 2024
Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) bağlı müesseselerde çalışan maden işçileri, Genel Maden İşçileri S..
13 Mayıs 2024
Geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren önceki dönem İmar Müdürü ve Başkan Danışmanı Mustafa Kı..
13 Mayıs 2024
Kdz. Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) tarafından, Doç. Dr. Vildan Hilal Akçay ile..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır