Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Ekonomi 
  “Erdemir’i global şirket yapacağız”
“Erdemir’i global şirket yapacağız”
 
   

     ERDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır, Ekonomist Dergisi’nden Talat Yeşiloğlu’nun sorularını yanıtladı. Derginin yeni sayısında yer alan söyleşi aynen şu şekilde:

     “Erdemir’i global şirket yapacağız”

     Türkiye’nin en büyük demir çelik grubu Erdemir, yeni yol haritasını, 33 yıllık otomotiv kariyerini tamamlayan Ali Pandır yönetiminde çizecek. Erdemir’in yönetim ve icra kurulu başkanı Ali Pandır, “Hedefimiz dünyada alanımızdaki en büyük beş şirketin parametresine ulaşmak” diyor. Pandır, Erdemir Grubu olarak Singapur, İtalya ve Amerika’da şirket kurduklarını ve satın almalara açık olduklarını söylüyor.
     Ali Pandır, otomotiv sektöründe 33 yıllık kariyerin ardından, geçen yıl Türkiye’nin en büyük ikinci şirketi Erdemir Grubu’nun başına geçti. Oyak Holding Başkanı Coşkun Ulusoy’un daveti üzerine Erdemir’de yönetim ve icra kurulu başkanı olan Ali Pandır, “Kurumsallaşma alanında adım atmam isteniyordu. Ancak ben çok kurumsal bir şirket gördüm. Amacımız Erdemir’i alanında dünyanın beş şirketinin parametresine ulaştırmak” diye konuşuyor. Pandır ile Erdemir Grubu’nun 5 bin 500 kişinin çalıştığı İskenderun Demir Çelik (İsdemir) Fabrikası’nda bir araya geldik. Hem şirketi konuştuk, hem de işleyişle ilgili bilgiler aldık. İsdemir, klasik bir fabrika değil. 8.6 milyon metrekare üzerine kurulu, üzerinde yaklaşık 10 bin kişinin yaşadığı bir kent adeta. Kendi okulları, hastanesi, dershanesi, parkları, restoranları, havuzları, spor salonları olan bir yerleşim yerinden bahsediyoruz. Ali Pandır, Erdemir Grubu’na ilişkin sorularımıza şu yanıtları verdi:

     . Otomotivden sonra Erdemirli oldunuz. Bu süre zarfında ne yaptınız?
     Otomotivde geçen 33 yılın ardından Coşkun Ulusoy’un daveti üzerine şirkete geldim. Bana, “Önce yönetim kuruluna gir, şirketi tanı” dedi. Erdemir Grubu’nu bir matris organizasyonla yönetiyorum. Aslında yönetimi yeni yeni şekillendiriyoruz.

     . Bu görevi kabul ederken, kendinize nasıl bir misyon edindiniz?
     Coşkun Bey bana, “Biz özelleştirmeden sonra buraya çok yatırım yaptık ama tam olarak kurumsallaştırmadık” dedi. Ben de bir müddet şirketi tanıdıktan sonra; “Burası bir anlamda fazla kurumsal” dedim. Ben Erdemir Grubu’nu kurumsallaştırmaya değil, dünya klasmanında bir şirket yapmaya geldim. Dolayısıyla burayı hem kurumsal yönetim ilkeleri açısından üst seviyede tutarken, bir taraftan da yalınlık, çeviklik, hızlı iş yapma, risk alma, inovasyon gibi bir sürü yeni olguları buraya getiriyoruz.

     . Dünya klasmanı derken neyi kastediyorsunuz?
     Dünya klasmanındaki şirket derken, alanında dünyadaki 5 markanın parametresi neyse onu yakalamayı kastediyorum. Ne kadar çok modern şey varsa burada onları oturtmak. Burayı modern bir işletme yapmak. Şirketi dünyaya daha çok açmak ve küresel yapmak istiyoruz.

     . Şirketteki ilk dokunuşunuz hangi uygulamaya dönük oldu?
     İlk geldiğim gün masamın üstünde imza bekleyen bir sürü dosya vardı. Rakamlar büyük olunca, insanlar çok fazla risk almaktan korkar olmuşlar. Bu yapı adım adım kırıldı. Hiçbir şey imzalamamak mümkün değil, ama yetki devriyle imza sayısı azaldı. Ben de altımdakilere “Dosya dağları benim gibi sizde de birikiyorsa, o dağları azaltacaksınız” dedim. Sonuçta herkes kendi yetki alanında risk alacak.
     Yurtdışında büyük şirketlerde ne gördüysek buraya yavaş yavaş enjekte etmeye çalıştık. Grubun 6 tane genel müdürü, 10 tane koordinatörle her hafta icra kurulu toplantısı yapıyoruz. Genel müdürün önceliği üretimi arttırmak. “Rekor kıracağım” diyor ve rekor kıracağı için pahalı malzeme istiyor. Öbür taraftan satın almanın hedefi ise maliyeti düşürmek. Bu tarz çatışmalar oluyor burada icra kurulunda karar veriyoruz. Katı kurallarla değil de tartışarak konuşarak yapıyoruz.

     . Öncelik nerede olacak?
     Burada para kazandıran iki şey var. Birincisi, maliyetlerinize hakim olacaksınız. Hala fazla adamımız var ve kolay eritemiyorsunuz. Her yeni elemanı üniversite mezunu alıp ilkokul mezunlarını yavaş yavaş eriteceğiz. Emekli etmek istediğimiz ya da istemediğimiz de var. Tecrübeli elemanlarımızı da rakiplerimiz hemen kapıyorlar. Atıkların yönetimi var. Bir sürü atık var, onların değeri var ve bunu iyi yönetmek zorundasınız.
     İkincisi de cevher kömür ve hurdayı alırken iyi pozisyon almak. Şu anda aldığımız cevherler, kömürler 2 ay sonra üretime girecek. Şu anda da 2 ay sonranın üretimini satıyoruz. Bir tarafta öbürüne göre uzun kalıp ve ya kısa kalıp olunca alım satım arasında o zaman tabi risk almış oluyoruz. Mesela 2008’deki global dalgalanmada öyle bir kriz yaşanmış.

     . 2008 krizinde aldığımız dersler nedir?
     Öncelikle satın alma kısmında çok dikkatliyiz. Dikkatliyiz derken bazen birbirimizin kanına girsek de mesela “cevher fiyatları bundan aşağı gitmez” diyoruz ama gidebilir de. Borsadan farkı yok aslında. Stok için de aynı şey geçerli. Rüzgarın arkadan ve ya önden esmesine göre yükselen bir piyasada hep para kazanıyorsunuz. Aynı borsa gibi.

     . Bilançonuz ilk çeyrekte beklenenden iyiydi. Bu performans devam eder mi?
     Bizim 1 ve 2. çeyrek çok iyi gitti, 3. çeyrek de iyi gidecek. Bu sene tarihsel bir döngü var. Cevher fiyatları düşüyor ama mamul fiyatları düşmedi. Dolayısıyla cevher fiyatları düşmesine rağmen ürün satışında iyi bir fiyat tutturduğumuzdan iyi bir durumdayız. Cevher fiyatları düşüyor, hurda fiyatları sabit ve ürün fiyatları düşmüyor. Bizim için en ideal üçlü. Bu süreçte yerliler bizimle rekabet edemiyor, marjımız iyi. Tek korku, Çin’den geliyor. Bu yıl iyi bir yıl ve rüzgar arkamızdan esiyor.

     . Erdemir, nasıl global şirket olacak? Buna ilişkin stratejinin ayrıntıları nedir?
     Biz, yüzde 90 iç piyasaya çalışan bir şirketiz ve sadece yüzde 10 ihracat yapıyoruz. İhracat için bir sürü engellemeler var ama ihracat için hiçbir zaman agresif olmadık. Amacımız, katma değeri yüksek ürünler yapmak ve ihracatı artırırken marjımızı düşürmemek. Otomotivdeki deneyimlerimden yola çıkarak, bir taraftan buradaki satışlarımızı güçlendirip, o şirketlerin yurtdışındaki fabrikalarına da mal satmak istiyoruz. Bu strateji doğrultusunda Fas ve Romanya’ya ihracatımız başladı.

     . İhracattaki yol haritanız nedir?
     Dünyada üç pazar saptadık; Singapur, İtalya ve Amerika. Bu ülkelerde pazarlama şirketleri kuracağız. İlk etapta irtibat bürosu gibi başlayacak. Singapur’da adımını attık. Buradaki şirket, satıştan çok satın alma gibi çalışacak. İkincisi İtalya, Milano’da olacak. Bizim için Avrupa’daki en büyük pazarımız İtalya. Akdeniz havzası, bizim daha iyi rekabet edebileceğimiz, İtalya ve İspanya’ya daha iyi mal satabileceğimiz bir bölge. Üçüncüsü de Amerika. Dünyanın en büyük pazarlarından biri. Mayıs ayına kadar 100 bin ton ihracatımız oldu. Bu üçlü ile başlayıp, sonrasında bu faaliyetlerimizi geliştireceğiz. İhracat, pazarlama etkinlikleri dışında maden alma şansımız var. Yurtdışında maden alabiliriz. Fakat, şu anda cevher fiyatlarının düşmesi, bizi ‘bekle-gör’e çevirdi. Cevher fiyatları düşerken, gidip maden almaya gerek kalmıyor.

     . Satın alma mı yapacaksınız?
     Dünyada ve Türkiye’de o kadar çok maden tesisi var ki burada sıfırdan bir tesis yaptırmaktansa parayı bastırıp tesis almak daha mantıklı. Potansiyel burada da var yurtdışında da var. Örneğin Ruslar şirketini satıyor. Geçen yıl bakmıştık ama anlaşamadık. Bize de çok yakın. Ama onların şu andaki bilançosu ve istediği parayla olacak iş değil. Yurtdışında tesis alma ihtimali var. İtalya, İspanya, Amerika’da potansiyelleri araştırıyoruz, bakıyoruz.

     . Otomotiv kökenli bir yönetici olarak, bu sektöre yönelik özel bir ilginiz olacak mı?
     Benim burada sağlayacağım 3 katkı olabilir. Birincisi organizasyon yapısı, işleyişi. İkincisi küresel açılım. Üçüncüsü de inovasyon. Erdemir Grubu’nda bugüne kadar Ar-Ge, hat üzerinde, kalite geliştirme olarak kullanılmış. Şimdi yeni Ar-Ge binası oluşturuyoruz. Ekipmanlar, tezgahlar sipariş edildi. Eylül’den itibaren çalışacak bu ekip, yüksek kaliteli çelik geliştirecek. Bu ürünler, sadece otomotive yönelik olacak.

     . Mesela üçüncü köprü yapılıyor, üçüncü havalimanı yapılıyor. Bu büyük projelerin size olan etkisi nedir?
     Biz direkt satmadığımız için boru profilcilere satıyoruz. Onların da bu projelerde yer alma imkanına göre bize iş düşüyor. Ama bazı projelerde mesela Japonlar köprü yapıyorsa o malzemeleri de genelde kendi ülkelerinden getiriyorlar. Köprülerde pek şansımız olmadı. SOCAR’ın yeni kuracağı rafineride şansımız olacak. Kenan Bey ile konuşuyoruz. TÜPRAŞ’ın da projesine verdik, orada da kullanıldı. Endüstri şirketlerinin Türk taşeronla yaptıklarında oluyor ama komple finansmanını yabancıların yaptığında olmuyor. Bize pek şans kalmıyor yani.

     . Yatırım için nasıl bir planlamanız var?
     Önümüzdeki 5 yıl boyunca her yıl en az 300 milyon dolarlık yatırım yapacağız. Eski tesisler, sürekli yenileniyor, modernize ediliyor. İkincisi, çevre yatırımı. Sırf Avrupa normlarına uymak için yatırım yapmamız gerekiyor. Üçüncüsü enerji ve ya geri dönüş geri kazanım yatırımları. Bu kadar yatırımın içinde geri dönüşü hızlı olsa bile önceliğimiz katma değerli olan ürünler.



(ekonomist)
Bu haber ile ilgili fotoğraflar
 
 
Yorumlarınız
 
IP   52.90.131.200  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
28 Mart 2024
Karadeniz Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) üyesi gazeteciler, ERMED yönetimince d..
28 Mart 2024
Kdz. Ereğli Belediye Başkanı ve CHP Belediye Başkan Adayı Halil Posbıyık, seçim gezileri kapsamında ..
28 Mart 2024
Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Dünya Down Sendromu Olimpiyatları’nda Masa Tenisi Branş..
28 Mart 2024
Birleşik Kamu-İş Genel Sekreteri Özgür Aras, 31 Mart Yerel Seçimleri’nin ardından dar gelirliler içi..
28 Mart 2024
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (ZBEÜSEM) tarafından düzenlenen Marka Ve..
28 Mart 2024
Seçime sayılı günler kala hız kesmeyen AK Parti Kdz. Ereğli Belediye Başkan Adayı İbrahim Sezer, ber..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır