Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Ekonomi 
  Erdemir Ar-Ge Merkezi’nde iki simülasyon laboratuvarı kuruluyor
Erdemir Ar-Ge Merkezi’nde iki simülasyon laboratuvarı kuruluyor
 
   

     2014 yılı Kasım ayında kurulan ve geçtiğimiz yıl Mayıs ayında resmi açılışı gerçekleştirilen, sektördeki Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onaylı ilk ve tek Ar-Ge merkezi olma özelliğine sahip Erdemir Ar-Ge Merkezi’nin Direktörü Dr. Oğuz Gündüz, Ankara merkezli Sanayi Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, merkezlerinin dört ana bölümde faaliyetlerini sürdürdüğünü belirtti. Dr. Gündüz şöyle dedi: “Erdemir Grubu olarak, Türk çelik sektörünün Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onaylı ilk Ar-Ge Merkezi’ne sahibiz. Ar-Ge Merkezimiz 2020 için belirlediğimiz ‘Dünya klasında şirket olmak’ vizyonumuz doğrultusunda oluşturduğumuz 5 yıllık planın en önemli adımlarından biri. Günümüzde var olan yoğun rekabet ortamında ayakta kalabilmek için gerekli olan yeni ürün ve teknolojilerin geliştirilmesi, Ar-Ge çalışmaları ile mümkün. Erdemir Ar-Ge Merkezi, Hammaddeler ve Demir Üretim Ar-Ge, Çelik Üretim ve Döküm Teknolojileri Ar-Ge, Sıcak Ürün ve Proses Ar-Ge, Soğuk Ürün ve Proses Ar-Ge olmak üzere 4 ana bölümde faaliyetlerini yürütüyor. Bünyesindeki malzeme karakterizasyonu ve malzeme şekillendirme laboratuvarları ile müşterilerimizin ihtiyaç duyduğu ürünleri sağlamaya, daha ekonomik ve alternatif hammaddeler kullanarak maliyetlerimizi düşürmeye yönelik çalışmalarını sürdürüyor.”

     20 YENİ ÜRÜN KALİTESİ GELİŞTİRİLDİ
     Erdemir Ar-Ge Merkezi’nde, 19 yassı ve 1 uzun ürün kalitesi geliştirdiklerini dile getiren Dr. Gündüz, kurmakta oldukları simülasyon merkezinin de tıpkı Ar-Ge Merkezi gibi, sektörlerinde bir ilk olacağına dikkat çekti: “Ar-Ge merkezimizde halen devam eden 65 proje, tamamlanan 29 proje, planlanan ise 1 proje bulunmaktadır. 2013-2016 yılı ilk çeyreğinde 1501 programı kapsamında sunduğumuz TÜBİTAK / TEYDEB projelerinden 2 tanesi başarı ile tamamlanmış, 1 projemiz program kapsamında desteklenmeye uygun bulunmuş olup proje faaliyetleri başarı ile sürdürülmekte, 4 projemizin ise değerlendirme süreci devam etmektedir. Program kapsamında 2 projemiz ise reddedilmiştir. 2013-2015 yılları arasında 19 adet yeni yassı, 1 adet uzun ürün kalitesi geliştirdik ve satışa sunulmuştur. Endüstriyel ölçekte ürün geliştirme çalışmalarının uzun zaman alması ve yüksek maliyetlere sahip olması gibi kısıtlamalar nedeniyle Ar-Ge Merkezimiz bünyesinde bir simülasyon merkezi kuruyoruz. Simülasyon merkezinde “Hammadde Ar-Ge Simülasyon” ve “Ürün Geliştirme Ar-Ge Simülasyon” olmak üzere 2 adet kapsamlı laboratuvar yer alacak. Simülasyon laboratuvarları ile birlikte katma değeri yüksek yeni ürünler geliştirmek ve hammadde maliyetlerini azaltacak çalışmalar yürütmek öncelikli stratejilerimiz arasında yer alacak. Simülasyon merkezimiz Türkiye’de bir ilk Avrupa’da ise sayılı tesislerden biri olacak.”

     “SANAYİMİZDE YENİ UFUKLAR AÇACAĞIZ”
     Erdemir Ar-Ge Direktörü Dr. Gündüz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Grubumuzun dünya klasında şirket olma vizyonunda önemli bir adım olan Ar-Ge Merkezimiz uzun vadede ‘İleri Çelik Araştırmaları Merkezi’ olarak hizmet verecek. Müşterilerimizin geliştirdiği yeni üretim teknolojileriyle uyumlu katma değeri yüksek ürünlerle çeşitliliğimizi artıracak Türk sanayisinin lokomotifi olmaya devam edeceğiz. Üreteceğimiz yeni ürünlerle sanayimizde yeni ufuklar açacağız. Yeni kurulan Ar-Ge merkezleri için oldukça kritik olan ilk 3 yılda personel yetkinliğinin ve altyapı eksikliklerinin hızla geliştirilmesi ve tamamlanması gerekiyor. Aksi takdirde beklenen Ar-Ge katma değerinin sağlanması çok uzun sürebilir ve konuya olan inanç azalabilir. Bu nedenle yeni kurulan Ar-Ge merkezlerine daha fazla destek verilmesi, ilk 3 yıl yapılan harcamaların tamamının vergi matrahından düşülmesi yararlı olur. Devlet teşviklerine ilave olarak, Ar-Ge merkezlerinin de meyvelerinin alınmaya başlanması ile birlikte şirketlerin bu alandaki yatırımlarını artırdıkları görülüyor. Bu sonuç itici güç oluşturarak, yakın gelecekte Ar-Ge merkezlerinin etkinliğini daha da artıracaktır.
     Ar-Ge merkezleri faaliyet gösterilen alanda nitelikli insan gücünün istihdam edildiği, laboratuvar ve pilot tesis çalışmalarıyla yeni ürün ve proseslerin geliştirildiği merkezlerdir. İşletmeler, Ar-Ge çalışmaları sonucunda, ürün gamlarına katma değeri yüksek yeni ürünleri ekleyerek veya geliştirilen farklı mühendislik uygulamaları ve üretim yöntemleriyle üretim maliyetlerini azaltarak rekabet avantajı sağlarlar. Ar-Ge çalışmalarının sağladığı fayda sadece mali getiri ile de sınırlı kalmaz. Çalışmalar sırasında edinilen bilgi birikimi ve bu bilgi birikiminin kurumsal olarak içselleştirilmesiyle yenilikçi çözümler kurumsal hafızaya da eklenerek büyürler. Ancak Ar-Ge merkezlerinin bu katkılarını devam ettirebilmeleri sürdürülebilir Ar-Ge politikalarına ve desteklerine bağlıdır.”

     “ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ GEREKİYOR”
     Erdemir Ar-Ge Merkezi’nde 46 çalışanın görev yaptığını ifade eden Dr. Gündüz, üniversite-sanayi işbirliğinin de önemine dikkat çekti ve akademisyenlerin sanayi alanındaki araştırmalara daha fazla yönlendirilmesi gerektiğine işaret etti. Dr. Oğuz Gündüz, şunları kaydetti: “Üniversite-sanayi işbirliği pratiklerinin sektörel bazda kurgulanması ve geliştirilmesi gerekiyor. Bu noktada demir-çelik sektörü ile ilgili değerlendirme yapmak gerekirse, ülkemizde üniversitelerin metalürji ve malzeme mühendisliği bölümleri an itibari ile daha çok malzeme çalışmalarına odaklanmış olup, demir çelik prosesleri ve nihai ürünler ile ilgili çok fazla çalışma yürütmüyorlar. Özellikle ülkemizin önde gelen teknik üniversitelerinin bu çalışmalara daha fazla önem vermeleri ve bu konuda daha fazla araştırmacı yetiştirmeleri bekleniyor. Sanayinin ihtiyaçları doğrultusunda çalışmalar yürüten akademisyenlerin onurlandırılması, ödüllendirilmesi akademisyenlerin ilgisini daha çok sanayiye yönlendirmelerini sağlayacaktır. Ülkemizde demir çelik sektörünün ihtiyaçlarının, güçlü ve zayıf yönlerinin, üniversitelerden beklentilerinin tartışılacağı, akademisyenlerin kendi çalışmalarını da tanıtabilecekleri çalıştayların düzenlenmesi aradaki bağın kurulmasına katkı sağlayacaktır. Erdemir Ar-Ge merkezinde 46 çalışan bulunmaktadır. Ar-Ge ve inovasyonun yaygınlaşması ve benimsenmesi için konunun bütünsel bir bakış açısıyla ele alınması, ayrılacak maddi kaynakların yanı sıra, bir inovasyon ikliminin oluşturulmasını sağlayacak adımların atılması önem taşıyor. Ar-Ge harcamalarının artırılması, ayrılacak kaynakların çeşitlendirilmesi, inovasyonu teşvik edecek, kolaylaştırılmış ve bürokrasiden uzak düzenlemeler, rekabet avantajı getirecek alanlara odaklanmayı sağlayacak bir planlama, kamu-özel sektör ve akademik kurumlar arasında etkin işbirlikleri, yüksek katma değerli ürünleri üretecek insan kaynağının yetişmesini sağlayacak bir eğitim sistemi, beyin gücünü çekecek/koruyacak cazip bir eko sistem, mülkiyet hakları konusunda etkin düzenlemeler, inovasyonun yaygınlaşması için önemli bileşenlerdir.”



 
 
Yorumlarınız
 
IP   3.149.252.37  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
17 Nisan 2024
AK Parti Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Mücahit Andiç ve yeni seçilen Belediye Meclis üyeleri, Belediye Ba..
16 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde sürücüsünün direksiyon hâkimiyetini kaybettiği motosiklet, hafif ticari k..
16 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediyesi havaların ısınmasıyla birlikte kentteki tüm derelerde temizlik çalışması başl..
14 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde meydana gelen motosiklet kazasında iki kişi yaralandı. Yaralılar hastaney..
13 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediye Meclisi, seçimden sonra ilk toplantısını yaparak göreve başladı. Belediye Başka..
12 Nisan 2024
Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde, otomobil sürücüsünün direksiyon hâkimiyetini kaybetmesiyle meydana ge..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır