Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Ekonomi 
  Pandır: 460 milyon dolarlık yatırım hedefimiz var
Pandır: 460 milyon dolarlık yatırım hedefimiz var
 
   

     Erdemir Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır, BloombergHT’de Arzu Maliki’nin konuğu oldu, şirketi ve piyasalarla ilgili soruları yanıtladı. Erdemir Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır, çelik sektörüne yönelik gelişmeleri ve sorunları anlatırken, “Bizim karlı olmamız diğer üreticilerin kötü durumda olmasından kaynaklanıyor.” dedi. Sözlerine “Bu karlar cebimize girmiyor, yatırım yapıyoruz” diye devam eden Pandır, halka açık Ereğli Demir Çelik’in patronu olarak yatırımcılara da mesaj verdi. Çelik sanayine sahip ülkelerin korumacılık kalkanıyla hareket ettiklerine dikkat çeken Ali Pandır, Türkiye’de bu konuda önlem alınmadığını belirtti. Pandır, “Bakanlık artık sürdürülemez ithalat artışına bir önlem alacak” diye konuştu.
     Pandır şöyle devam etti: “2016 bütçesini yaparken dünyada hiçbir analist fiyatlar artacak diye bir öngörüde bulunmuyordu. Şubat ayından itibaren Çin fiyatlarını yükseltmeye başladı. Bizim de o mütevazı bütçemiz çok daha iyi bir yere gelmeye başladı. Geçen seneyi de iyi kapatmıştık bu sene de iyi gidiyor. Türkiye’nin talep sıkıntısı yok. Bütün ülkelerde çelik tüketimi azalıyor bizde ise artıyor. 2015 çelik tüketimi yüzde 10’dan fazla arttı. Bu sene de yine yüzde 3-4 gibi bir artış var. Dünyada büyük zarar yazan çelik şirketleri oldu. Geçen sene Çin’de 500 milyar dolar zarar oluştu. Ve oradaki hükümet buna dayanamayıp yukarı doğru fiyatları çıkardı. İşte, ‘Erdemir çok kar ediyor, Türkiye’de korumacılık var’ deniyor. Bizim karımız göreceli olarak diğer çelik üreticilerine göre yüksek olması onların kötü durumda olmasından. Çelik sanayi sürekli yatırım yapılması gereken bir sektör, yani bu büyük karların çoğu bizim cebimize girmiyor. Şu anda 6 milyar dolar aktif büyüklüğe sahip ama bu bilançoda tabi. Şimdi tekrar bir Erdemir kurulmak istense 15 milyar dolara bile kuramazsınız. Senede 200 milyon dolar harcamamız lazım bunu idame ettirmek için. Bu sene yine 460 milyon dolarlık yatırım hedefi var.
     Amerika korumacılığı çok sistematik olarak yapıyor, ‘Artık benim ülkeme girme’ diyor. Türkiye’ye açtığı da birçok soruşturma var. Çelik sanayine sahip olup da korumacılık yapmayan hiçbir ülke kalmadı. Buna karşın Türkiye’de çok büyük bir önlem alınmadı, bizim de bu konuda Ekonomi Bakanlığımızla sürekli bir istişaremiz var, Bakanlık artık bu sürdürülemez olan ithalat artışına karşı önlemler alacağını resmen açıkladı. Çünkü geçen Eylül’den beri yaklaşık bir sene oluyor, Türkiye artık net ithalatçı oldu. Türkiye’de 50 milyon ton kapasite var, 32 milyon ton üretim var, bu kadar boş kapasite olmasına rağmen sürekli artan bir ithalat var. Şunu açıkça söyleyeyim, biz korumacılık taraftarı değiliz ama adil bir rekabet ortamı olması lazım. Yani çok yıpratıcı bir korumacılık, Çin ve Rusya ithalatına karşı bu sektörün dayanması mümkün değil. Adil bir rekabet ortamı kurulduktan sonra vergiler de kalkar.
     Hedefimiz kaliteyi artırıcı yeni ürünlere ve katma değeri yüksek ürünlere geçmek. Yüzde 15 daha katma değere doğru kısa vadede geçmemiz lazım, uzun vadede ise daha da ötesine geçmemiz gerekir. Ama daha da öne geçmek için Türkiye’de bu katma değerli ürünleri kullananların sanayilerin gelişmesi lazım. Mesela otomotiv daha da gelişecek ki ben de oraya ürün verebileyim. 15 Temmuz’dan sonra açıklanan teşviklerle de inşallah bunu başarabiliriz. Artan otomotiv üretimine biz kapasite sınırımız yüzünden cevap veremiyoruz, bu beni çok üzüyor. Otomotiv bu kapasiteleri yaparken bizim galvaniz kapasitemiz ağzına kadar dolu. Şu anda 3. bir tesisi bile düşünmemiz lazım. Bazı sektördeki kişiler‚ biz Sanayi 4.0’a geçtik gibi ifadelerde bulunuyorlar, ben tam olarak kimsenin 4.0’a tamamen geçtiğini daha zannetmiyorum, dünya çapında da geçen yok tam olarak öyle bir şeye. Big Data gibi çalışmaları biz de yapıyoruz, bizim de çalışmalarımız var. Türkiye’nin buradaki en önemli sorunu yetişmiş insan gücü çünkü, Türkiye’nin ortalama eğitim seviyesi şu anda çok istenen düzeyde değil ve sanayi 4.0’a geçince bambaşka bir işgücü gerekecek. Bu işgücü transformasyonunu bir şekilde halletmeniz lazım.”



 
 
Yorumlarınız
 
IP   3.88.60.5  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
28 Mart 2024
Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Dünya Down Sendromu Olimpiyatları’nda Masa Tenisi Branş..
28 Mart 2024
Birleşik Kamu-İş Genel Sekreteri Özgür Aras, 31 Mart Yerel Seçimleri’nin ardından dar gelirliler içi..
28 Mart 2024
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (ZBEÜSEM) tarafından düzenlenen Marka Ve..
28 Mart 2024
Seçime sayılı günler kala hız kesmeyen AK Parti Kdz. Ereğli Belediye Başkan Adayı İbrahim Sezer, ber..
28 Mart 2024
İYİ Parti Kdz. Ereğli Belediye Başkan Adayı Murat Sesli, Belediye Meclis Üyesi Adayları ve Kdz. Ereğ..
27 Mart 2024
Zonguldak’ın Ereğli’de denizde ölü bulunan 25 yaşındaki gencin kimliği belli oldu. Gencin isminin Ar..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır