Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Sağlık 
  Dr. Kunak: Doğru beslenme için kahvaltıyı atlamayın
Dr. Kunak: Doğru beslenme için kahvaltıyı atlamayın
 
   

     Bülent Ecevit Üniversitesi Ereğli Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ezgi Taylan Koparan, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, obezitenin Türkiye ve dünyada hem yetişkinleri, hem çocukları etkileyen, önlenebilir rahatsızlıklardan olduğunu ifade eti. Koparan, “Bölgemizdeki nüfusun obezite ve diyabet oranı yüksektir. Dünya genelinde Avrupa ve Türkiye’de çoğunlukla kadınlarda olmak üzere üç kişiden biri obezite sorunu yaşamaktadır. Obezite kontrol altına alınmazsa birçok hastalığı da beraberinde getirmektedir. Obezite ve diyabet yaşam kalitesini düşürdüğü gibi beklenen yaşam kalitesinin de düşürmektedir. Hastalıkla savaş, ancak riskli grupların bilinmesi, bunlara bilimsel yaklaşılması ve toplumsal işbirliğiyle mümkündür. Toplumsal işbirliğinde ailelerin, okulların, toplu işyerlerinin iyi eğitilerek, obezitenin risk ve komplikasyonlarını ortaya koyup, bu kimselere anlatılarak, ulusal bir strateji tespit edip uygulamaya geçilerek başarı elde edilebilir. Bu konuda BEÜ rektörümüz Prof. Dr. Mahmut Özer öncülüğünde, Türkiye’de kamuya bağlı ilk obezite ve diyabet araştırma merkezi kuruldu. Merkezimiz Mayıs 2016’da hizmet vermeye başlayacak.” dedi.
     Program yapımcısı ve sunucusu Feridun Kunak, konferansın ardından şikayetleri olanları dinleyeceğini belirterek, “Önce Belediye Başkanı Hüseyin Uysal’a teşekkür etmek istiyorum. Niye teşekkür etmek istiyorum? Viyana, Berlin, Almanya’nın birçok şehrinde yabancı olmasına rağmen birçok belediye başkanı ön sırada oturuyordu. Kendi memleketimizin belediye başkanları gelmiyordu. İlk defa meslektaşım bir belediye başkanı geldi, kendisine teşekkür ederim.” dedi. Kunak şöyle konuştu: “Türkiye’de maalesef insanımız güzel kahvaltı etmiyor. Kahvaltı, kilo vermede de, her şeyde en önemli öğün. Maalesef kahvaltıyı güzel yapmıyoruz. Kahvaltı önemli, çünkü geceden beden aç kalıyor, sabah çok ihtiyaçlarımız var, kahvaltı yapmadan eşimizi işe, çocuklarımızı da ‘kantinden bir şey alırsın’ diye okula yolluyoruz. Yuvayı yapan annelerdir. Ne olursunuz eşinizi ve çocuğunuzu kahvaltı etmeden yollamayınız. Giderken de muhakkak çocuğunuza bir sarılınız, sırtını okşayınız. Çünkü annenin verdiği bir biyo enerji vardır. Eşinizi de sırtına dokunarak uğurlayınız. Bunu ihmal etmeyiniz. Çünkü annenin verdiği enerji çok önemli. Kahvaltıda eskiden çok güzel adetlerimiz vardı. Çorba içiyorduk eskiden. Tarhana, mercimek çorbasını içmez olduk. Çorba içebilirsiniz, çok büyük nimettir. İyi bir kahvaltı etmediğiniz sürece, biliniz ki kilo veremezsiniz. Kahvaltıda kesinlikle zeytinden başlayacağız. Dünyanın en büyük nimeti zeytin ama kıymetini bilmiyoruz. Ben spor federasyonlarında doktorluk yaptım, yurt dışında zeytin alamıyorduk, sadece İspanya, Yunanistan, İtalya’da alabiliyorduk. Zeytin diğer ülkelerde pahalı. Allah’ın Türkiye’ye verdiği bir nimet zeytin. Her gün yedi zeytin yiyiniz, çocuklarınıza da yediriniz. Yedi zeytinin yanına bir de incir ekleyiniz.”
     “Her şeyde çok dikkat edeceğiniz şey, abartmayacaksınız” diyen Kunak, şöyle devam etti: “Doktorlar olarak biz şu kadar yiyeceksin, bu kadar yiyeceksin diyoruz, bazıları da hiç yemeyeceksin diyor. Dünyada parmağınızın izi kimsede yok, ben iddia ediyorum beyniniz de, kalbiniz de, mideniz de kimsede yok. O yüzden siz kendi kendinizin doktoru olmak zorundasınız. Biz doktorlar söyleriz, siz hangisini iyi bulursanız onu seçmeyi unutmayın. Bal diye bir nimetimiz var, bazı doktorlar bal yemeyiniz diyor. Kur’an’da ‘Allah arılara emretti, insanların gösterdiği yere sizlere öğrettiğim gibi karnınızdan çıkardığınız nimeti koyun, Ey insanlar bunda sizin için büyük hikmet vardır, Ey inanmayanlar siz hala inanmayacak mısınız’ diyor. Bal yiyiniz, ama hepsinde olduğu gibi abartmamak kaydıyla. Doğru güzel balı bulmaya çalışın. Kendinizin yaptığı güzel reçelleri de yedirebilirsiniz, hepsinde kural abartmayacaksınız. Çörek otunu da yiyebilirsiniz. Tazesi olmak kaydıyla. Çörekotunu kendiniz taze taze alıp kahve değirmeninde öğütüp yerseniz o daha kıymetlidir. Her zaman olduğu gibi en iyi doktor sizsiniz. Düşünceme göre her gün bir dilim ekmek yiyeceksiniz, tam buğday olmasına dikkat edeceksiniz. Doğal ekmekleri tercih edeceksiniz. Ekmek yemeden B12’yi tam alamazsınız.”
     Konferansın ardından Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Dr. Feridun Kunak’a Ereğli’nin yerel ürünlerinden oluşan hediyeler verdi.



 
 
Yorumlarınız
 
IP   3.136.97.64  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
23 Nisan 2024
Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı mesajı..
22 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) Yönetimi, Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı..
22 Nisan 2024
Ereğli ilçesinde bir yıl önce işlenen cinayette ağır ceza mahkemesinde karar davası görüldü...
22 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde Jandarma üniforması ile Genel Bilgi Toplama (GBT) yapan kadın, asker deği..
22 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediyesi’nin askeriyeden devralarak bu yıl halkın ziyaretine açtığı Kale Tepe yoğun il..
20 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediyesi, 23 Nisan Salı Günü Çocuk Şenliği düzenliyor. Başkan Posbıyık, sokak oyunları..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır