Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Gündem 
  Fişleme topuktan başlıyor!
Fişleme topuktan başlıyor!
 
   

     Bakanlık tarafından, kullanılan Guthrie kağıtları Şubat ayında değiştirilmişti. Ulusal Yenidoğan Tarama Programı kapsamında bebeklerden alınan topuk kanı örneğiyle birlikte doldurulan ve bebeklerdeki bazı hastalıkların erken tespitini olanaklı kılan uygulamadaki yeni formlara, ‘Bebeğin evlilik içi mi, dışı mı olduğu’ ve ‘Bebeğin dini’ bölümlerinin eklenmesi ise tepkilere neden oldu.
     Ülke genelinde hekimlerin karşı çıkmasına rağmen tepkilere kulak tıkayan Sağlık Bakanlığı ise yeni formlarla uygulamayı sürdürüyor. Bu konuda Bakanlığa dilekçeyle başvuran hekimlere ise, ‘Bebeğin evlilik içi ve ya evlilik dışı doğduğu ve bebeğin dini ile ilgili sorular’ın nüfus işlemleri ve Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ihtiyacı gereği yer aldığı, doldurulmasının zorunlu olmadığı yanıtı geliyor. Ancak aynı yanıtta, ‘doldurulması zorunlu değil’ denilirken, “Yenidoğan Tarama Programı kapsamında yeni filtre kağıdının kullanılması sistemin işleyişi ve bilgilerin eksiksiz olarak sisteme kaydedilmesi açısından da büyük önem arz etmektedir” ifadesinin yer alması da, çelişkiyi ortaya koyuyor.
     Hekimler, “Bu sorular, temel yeminimize aykırıdır. Özel bilgileri paylaşmamak üzerine verilmiş bir sözümüz, yeminimiz var. Bu bilgileri toplamak ve devlete bildirmek hekimin görevi değil.” diyor.



     HEKİMLİK ANDI
     Hekimlik mesleği üyeleri arasına katıldığım şu anda, hayatımı insanlık yoluna adayacağımı açıkça bildiriyor ve söz veriyorum. Hocalarıma saygı ve gönül borcumu her zaman koruyacağıma, sanatımı vicdanımın buyrukları doğrultusunda dikkat ve özenle yerine getireceğime, hasta ve toplumun sağlığını baş görev sayacağıma, benden hizmet bekleyen kimselerin sırlarına saygılı olacağıma ve onları saklayacağıma, hekimlik mesleğinin onurunu ve temiz töresini sürdüreceğime, meslektaşlarımı kardeş bileceğime, Din, Milliyet, Irk, siyasi eğilim ya da toplumsal sınıf ayrımlarının görevimle hastam arasına girmesine izin vermeyeceğime, İnsan hayatına kesinlikle saygı göstereceğime, baskı altında kalsam bile tıp bilgilerimi insanlık değer ve yasalarına karşı kullanmayacağıma, açıkça, özgürce ve namusum üzerine and içerim.
(ereglibulteni)
 
 
Yorumlarınız
 
IP   216.73.216.136  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inanışlara saldırı içerem, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
?
 Günün Diğer Gelişmeleri
11 Temmuz 2026
TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkan Y..
08 Temmuz 2026
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN), uzun yıllar Fen Fakültesi Matematik Bölümünde g..
27 Haziran 2026
Çeliğin sanatla buluştuğu Erdemir Çelik ve Yaşam Heykel Yarışması’nın 9’uncusu “Sons..
24 Mayıs 2026
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Yönetim Kurulu, Kurban Bayramı öncesi Türkiye Taşkö..
17 Nisan 2026
OYAK Maden Metalürji (OMM) şirketlerinden Erdemir, YDA Group ile çelik rulo tedariğine yönelik ..
16 Nisan 2026
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN), eğitimde kaliteyi esas alan yaklaşımını ulusal d..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2025 Tüm Hakları Saklıdır