Takip et: @EregliBulteni " />
  Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Gündem 
  TTK’da ocak tahliye tatbikatı gerçekleştirildi
TTK’da ocak tahliye tatbikatı gerçekleştirildi
 
   

     Tatbikatın çok faydalı geçtiğini belirten maden işçileri, “Ferdi kurtarıcı maskeyi kullanma imkanı bulduk. Çok faydalı oldu. İçeride sinyal verildi. Herkes maskelerini açtı. Duman ve gaz şeklinde şeyler verildi. Panik yapmadan hızlı bir şekilde bu maskeden hava alıyorsunuz. Ortamda her türlü gaz ve grizu patlamasında sizi koruyacak olan bu maske. Madencinin hayatı bu. Bu ferdi kurtarıcı maskeler bütün ocaklarda zorunlu olmalı. Müfettişler denetimlere haber vermeden daha sık gelmeli.” dediler. Maden nezaretçisi Erol Şekerci, “Bize bir olay olduğu söylendi. İş yerlerimizi terk edip maskelerimizi kullanarak geldik. Gerçeği aratmadı. Çok yerinde bir tatbikat oldu. Diğer maden ocaklarında da böyle bir etkinlik gerekiyor. Bu maskeler, diğer özel maden sektörlerinde de olmazsa olmaz hale getirilmeli.” çağrısında bulundu. Maden Şefi Mustafa Çilbaş ise 1992 yılında 263 maden işçisinin öldüğü grizu faciasından sonra ferdi kurtarıcı maske kullanmaya başladıklarını söyledi. 1992 ve sonrasındaki özel maden ocaklarında (Soma) ferdi kurtarıcı maskenin zorunlu olması durumunda bu derece toplu ölümlerin gerçekleşmeyeceğini savunan Çilbaş, şunları söyledi: “Bence çok başarılıydı. Bunlar daha ileride denenmesi lazım. İnsan, kendi üzerindeki psikolojiyi aşması lazım. İster istemez maskeyi açabilecek miyim açamayacak mıyım diye bir tedirginlik oluyor. 1992 yılında 263 arkadaşımızın öldüğü grizu faciasında işçiydim. O zaman maske yoktu. Olsaydı birçok arkadaş kurtulurdu. Benimle beraber çalışan 23 arkadaş, karbonmonoksit gazından zehirlendi. Benim vardiyam farklı olduğu için kurtuldum. Kesinlikle kişiye özel bu herhangi patlama, kablo patlaması veya diğer ocak kazalarında bu maskeler olduktan sonra kendi hayatını kurtarır.”
     TTK Kozlu Müessesesi İşgüvenliği Şube Müdürü Murat Aydın ise ocak tahliye tatbikatı yaptıklarını ifade etti. Aydın, “Oksijenli ferdi kurtarıcı maskelerle işçileri nasıl kurtaracağımızı ve ne kadar sürede tahliye edeceğimizi denemek için bu tatbikatı yaptık. Her yıl yapacağız. Eksiklikleri göreceğiz. 600 işçimiz katıldı. Yeraltında çalışan bütün işçilerimiz tatbikata tabi tutuldu. 1 saat bütün ocağı boşaltmış olduk.” dedi. İşgüvenliği Başmühendisi Burhan Arık da “Çıkışta arkadaşlarla tek tek görüşüp yaşanan olumsuzlukları giderip, en iyisini yapmak için çalışacağız. Her zaman olabilecek şeyler bunlar. Kullanırken heyecan olabilir, hava yetersiz olabilir. Biz bunları doktor beyle görüşüp araştırmasını yapacağız. 30 dakikalık maske. Fakat biz uzak yerden gelen işçiler için maske değişim istasyonları yaptık. Yaklaşık 255 işçi maske değiştirerek yeryüzüne çıktılar. Bundan sonra 1 saatlik maske talebinde bulunacağız. Tekrar hem teorik hem pratik eğitimlerimizi hızlandıracağız. Burada gördüğünüz bütün senaryo gerçeği aratmadı. Hatta gerçeği bile oldu. 2 işçimiz maalesef baygınlık geçirdi. Her şeyi burada gördünüz.” şeklinde konuştu. Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş ise aksaklıkların giderilmesi adına faydalı bir tatbikat olduğunu kaydetti. TTK Kozlu Müessesesi Müdürü Kazım Eroğlu ise şunları söyledi: “Tatbikatımız 6332 Sayılı Yasa ve buna bağlı yönetmelikler doğrultusunda acil tahliye simülasyonu çalışmasıydı. Daha önce ünite ünite acil kaçış eğitimlerinden geçirdik. Bugün bütün birimlerin toplamı oldu. Burada genel amacımız, işçilerimize verdiğimiz ferdi kurtarıcı maskelerinin performansıdır. Uzaklığa bağlı olarak kurduğumuz ana istasyonlardaki maske değişimi ve yer üstüne çıkacak şekildeki zaman dilimini gözlemlemekti. Şu ana kadar ciddi bir aksaklık olmadı. Dışarıya çıkan 2 tane işçi arkadaşımız heyecandan baygınlık geçirdi. Sağlık durumları iyi. Bu anlamda artılarımız, eksiklerimizi görmek istedik. Herkes bütün birimler halinde tatbikatla ilgili durum değerlendirmesini bize getirecekler. Bizler de buna göre tedbirlerimizi alacağız. Zaten yönetmeliğimizin yüklediği amir bir hükümdü. Toplu halde ilk defa yaptık. Bundan sonra her yıl bir defa yapma zorunluluğumuz var.”



 
 
Yorumlarınız
 
IP   216.73.216.195  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inanışlara saldırı içerem, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
?
 Günün Diğer Gelişmeleri
06 Haziran 2025
Karadeniz Ereğli ilçesine bağlı Sütlüce Köyü’nde çıkan yangında iki katlı ahşap bina ..
25 Mayıs 2025
Çeliğin sanatla buluştuğu Erdemir Çelik ve Yaşam Heykel Yarışması’nın 8’incisi “Gele..
15 Mayıs 2025
Üretimi, yatırımı, ihracatı ve yarattığı istihdam ile Türkiye’nin ve bölgesinin ekonomik..
15 Mayıs 2025
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN), Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Yükseköğretim Ku..
20 Nisan 2025
Karadeniz Ereğli’de başarılı gazetecilik yıllarının ardından emekli olduktan sonra çeviri..
19 Nisan 2025
Kdz. Ereğli Belediyesi’nin işlettiği Bozhane Limanı’nda yenileme çalışmalarının tamamla..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır