Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Gündem 
  “Topraklarımızı elimizden aldınız, şimdi de sürgün mü edeceksiniz?”
“Topraklarımızı elimizden aldınız, şimdi de sürgün mü edeceksiniz?”
 
   

     Demir Madencilik tarafından Saltukova Sazköy’de açılması planlanan taşocağının halk bilgilendirme toplantısı Yeşilyayla Köyü kahvehanesinde yapıldı. Son derece gergin ortamda yapılan toplantıda, ÇED Raporu’nu hazırlayan yetkililer köylülerin sorduğu sorulara yanıt veremedi. Demir Madencilik ve ÇED Raporu’nu hazırlayan Yasin Doğan Müşavirlik Şirketi yetkililerine tepki gösteren köylüler, “Burayı nereden buldunuz? Cennet doğamızı size katlettirmeyeceğiz. Bu köylü sizi buraya sokmayacak, Uzatmayın, gidin” diye haykırdı. Toplantıya köylülerin yanı sıra Yaşanabilir Zonguldak Platformu’ndan da bir grup çevreci de katıldı. Yoğun katılım nedeniyle kahvehanenin bahçesine alınan toplantıda bu kez duyulma problemi yaşanınca, camiden amfi getirildi. Yaşanan kargaşa nedeniyle biraz gecikmeli olarak başlayan toplantıda, sunum yapan şirket yetkililerinin sözü köylülerce sık sık kesilirken, başta kaç ağaç kesileceği, göç kuşlarının tesisten etkilenmemesi için ne gibi önlemler alınacağı, yöredeki endemik bitki ve ağaçlarının envanterinin çıkarılıp çıkarılmadığı, su kaynaklarının nasıl etkileneceği, çayır ve meraların korunması neler yapılacağı gibi sorular yanıtsız kaldı.

     “BU RAPOR KOPYALA YAPIŞTIRLA HAZIRLANMIŞ”
     O topraklarda doğup büyüdüğünü söyleyen bir kadın katılımcı, ÇED Raporu’nu çok iyi incelediğini ve son derece özensiz bulduğunu söyledi. Konuşması sık sık alkışlarla kesilen katılımcı, raporda pek çok soruya yanıt bulamadığını ifade ederken, “Raporda Çatalağzı Köyü’nden söz ediliyor. Bu civarda Çatalağzı diye bir köy yok. Muhtemelen bir yerlerden kopyala yapıştır yöntemiyle üretilen rapor, tümüyle uydurma bilgiler içeriyor. Rapor çelişkilerle dolu, bir yerde işletme için gerekli tonlarca suyun Çaycuma’dan tankerlerle taşınacağı söyleniyor, diğer yerde açılacak kuyulardan söz ediliyor. Öte yandan Filyos ve civarının büyük bir arkeolojik zenginliğe sahip olduğu biliniyor. Bu bilindiği halde ÇED Raporu’nda proje sahasının mimari ve arkeolojik miras ile peyzaj özellikleri üzerine hiçbir çalışma yapılmamış. Var da biz mi görmedik? Lütfen bu özensiz raporu geri çekin” dedi.

     MUHTARLARA YOĞUN TEPKİ GÖSTERİLDİ
     Toplantıyı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı adına izleyen ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü görevlisi Orhan Dokumacı’ya da yanlı davrandığı gerekçesiyle karşı çıkan köylüler, zaman zaman projeye destek verdiğini düşündükleri muhtarlara da tepki gösterdi. Hepsinin hükümet yanlısı olduğunu söyleyen köylüler, “Liman yapacaklar, taşı orada kullanacaklar diyorsunuz. Biz doğduğumuzdan beri liman yalanıyla aldatılıyoruz. Liman yapacağız diye tüm topraklarımızı elimizden aldılar. Toprağı istimlak edilerek elinden alınan pek çok köylümüz buradan göç etmek zorunda kaldı. Şimdi kalan bizleri de sürgün etmeye çalışıyorsunuz? Açıkça söylüyoruz. Ya bizi de göç ettireceksiniz, ya da buraya giremeyeceksiniz. Biz buradan gitmediğimiz sürece sizi buraya sokmayacağız.” dedi.

     “TEPKİLERİ DİKKATE ALACAĞIZ”
     Demir Madencilik Genel Müdürü Nuh Baş’ın açıklamalarını da yeterli bulmayan köylüler, tepkilerini “Demir Madencilik ne zamandan beri yerüstü işletmeciliği yapıyor da deneyimli bir şirket havasıyla bizi ikna etmeye çalışıyor” cümleleriyle ifade etti. Çevrede yoğun güvenlik önlemi alan jandarma güçlerinin gerginliğin tırmandığı sıralarda araya girerek kavgaya dönüşmesini önlediği toplantı, sonuç alınmadan kapatıldı. Köylüler sorularına yanıt alamadıkları için toplantının bitirilmesine itiraz ederken, bakanlık yetkilileri, her görüşü mutlaka tutanağa geçireceklerini ve bakanlıkta değerlendirme yaparken sorulan sorulara yanıt verilmemiş olmasını dikkate alacaklarını söyleyerek köylüleri yatıştırdı. Bu anonsun ardından toplantı olaysız bir şekilde son erdi. Taşocağına karşı imza kampanyası düzenleyeceklerini söyleyen köylüler, önümüzdeki günlerde Zonguldak’a gelerek topladıkları imzaları basın huzurunda valiliğe verme kararı aldı.
(Fotoğraflar: Gülden Işık)









 
 
Yorumlarınız
 
IP   216.73.216.22  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inanışlara saldırı içerem, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
?
 Günün Diğer Gelişmeleri
06 Haziran 2025
Karadeniz Ereğli ilçesine bağlı Sütlüce Köyü’nde çıkan yangında iki katlı ahşap bina ..
25 Mayıs 2025
Çeliğin sanatla buluştuğu Erdemir Çelik ve Yaşam Heykel Yarışması’nın 8’incisi “Gele..
15 Mayıs 2025
Üretimi, yatırımı, ihracatı ve yarattığı istihdam ile Türkiye’nin ve bölgesinin ekonomik..
15 Mayıs 2025
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN), Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Yükseköğretim Ku..
20 Nisan 2025
Karadeniz Ereğli’de başarılı gazetecilik yıllarının ardından emekli olduktan sonra çeviri..
19 Nisan 2025
Kdz. Ereğli Belediyesi’nin işlettiği Bozhane Limanı’nda yenileme çalışmalarının tamamla..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır