Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Gündem 
  Evlerinin santim santim toprağa gömülmesini direklerle durdurmaya çalışıyorlar!
Evlerinin santim santim toprağa gömülmesini direklerle durdurmaya çalışıyorlar!
 
   

Zonguldak merkez, Birlik Mahallesi’nde ikamet eden 4 çocuk sahibi Saffet – Gülseven çifti, 1970 yılında yaptıkları 2 katlı evlerinin sürekli kayması ve duvarlarında oluşan çatlaklar nedeniyle kabus yaşıyor. Türkiye Taşkömürü Kurumu’ndan (TTK) 1980’de elektrik ustası olarak emekliliğe ayrılan Saffet Bilir, evlerinin daha fazla kayarak yıkılmasını önlemek için direkli çözüm bulmuş. Evin altına kendi imkânları ile direk monte eden Bilir, “Bu ev 2 katlı olup bir de çatı katı var. Şu anda ocak kapatılsa da Çaydamar maden ocağında kömür üretimi başladığı günden bu yana bu ev yatıyor. Her gün 1-2 milimetre gidiyor. Zaten sıva yaptığımız zaman, 3 günde sıva açılıyor. Biz bunu yetkililere o tarihlerde bildirdik. Ankara’ya Mesut Yılmaz, Bülent Ecevit ve Erdal İnönü hükümetlerine evimizin durumunu anlattık. Hepsi de adam yolladılar buraya ve baktılar, çizdiler. İnağzı Mahallesi’nde bize ev yapılacağını söylediler. Tamam dedik. Bekle bekle ev yok. Onlar iktidardan düştü hala bizim ev yapılacak.” ifadesini kullandı. Evlerini direklerle koruduklarını anlatan Bilir, “Evimizi direklerle koruyoruz. Daha başka nasıl koruyalım? Paran varsa yıkıp yenisini yaparsın. Bizim o durumumuz yok. Bin 500 lira emekli maaşı alan kişi ne yapabilir? Hiçbir şey yapamaz. 80 yaşıma giriyorum.” dedi. Bilir, gazetecilerin, “Bu şekilde önlem almanız tehlikeli değil mi” sorusu üzerine, şunları söyledi: “Tehlikeli tabi. Nasıl cephede asker ölür de şehit gider. Denizde de şehit gider. Ben de yeni kanun çıkarıyorum, evde göçükte kalan da şehit gider. Ev yattığı zaman bu tarafa direkle destek veriyoruz. Az çok ne yapılması gerektiğini biliyorum. Bu tarafın göçtüğü belli. Mutfak kısmından bir metre toprak çıktı. Ben bu tarafa direği vurdum, bu sefer evin öbür tarafı çatlamaya başladı. (Şu anda üretime kapatılsa da) Zamanında TTK’nın Çaydamar müessese ocağında yeraltından kömür alıp da boşluğu doldurmamasından kaynaklandı. Kömür çıkartılan yerdeki boşluğun beton dökülerek veya molozla doldurulması gerekirdi. Ocak yavaşça üzerine oturur ve üstündeki evlere bir şey olmaz. Bizde o yok maalesef. Yetkililer geldiler evlere baktılar. Yalnız benim eve değil, bu mahalledeki birçok evde yaşandı. Bize ev yapsınlar yine maaşımızdan kessinler. Devlete de millete de zararı olmasın. Devlete ya da müteahhide öderiz.”
Her gün yerin altına girerek şehit olma tehlikesiyle karşı karşıya yaşadıklarını anlatan Bilir, “İnsan korkuyor. Eşime evin sağlam tarafındaki odasında durmasını söyledim. Hakikaten bunu böyle düşündüm. Ama kaçabilirsek, şansımız varsa… Kaçamazsak şehit düşeriz. Bu direkleri 2 hafta önce tanesini 25 liraya aldım ve destek yaptım. Bakın direk vurunca ötüyor. Bu direğe yük binmese böyle ses çıkarmaz. Bu bölge tasman bölgesi. Burası şayet tasman bölgesi ise sen bana bunu niye yaptırıyorsun kardeşim? Yaptırma, bana ayrı bir yer göster.” şeklinde tepki gösterdi. Gülseven Bilir ise evin iç kısmındaki çatlak duvarları göstererek, korkuyla yaşadıklarını kaydetti. Cam ve çerçevelerin kırılarak sürekli yenilediklerini, çatlayan duvarlara sıva yaptıklarını anlattı.
 
 
Yorumlarınız
 
IP   216.73.216.195  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inanışlara saldırı içerem, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
?
 Günün Diğer Gelişmeleri
06 Haziran 2025
Karadeniz Ereğli ilçesine bağlı Sütlüce Köyü’nde çıkan yangında iki katlı ahşap bina ..
25 Mayıs 2025
Çeliğin sanatla buluştuğu Erdemir Çelik ve Yaşam Heykel Yarışması’nın 8’incisi “Gele..
15 Mayıs 2025
Üretimi, yatırımı, ihracatı ve yarattığı istihdam ile Türkiye’nin ve bölgesinin ekonomik..
15 Mayıs 2025
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN), Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Yükseköğretim Ku..
20 Nisan 2025
Karadeniz Ereğli’de başarılı gazetecilik yıllarının ardından emekli olduktan sonra çeviri..
19 Nisan 2025
Kdz. Ereğli Belediyesi’nin işlettiği Bozhane Limanı’nda yenileme çalışmalarının tamamla..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır