Demirtaş: Kent meydanına cami kararı son derece yanlış
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş EreğliBülteni’ne ziyarette bulundu. Beraberinde partililer Cengiz Özdemir ve Yalçın Erdemir ile birlikte EreğliBülteni’ni ziyaret eden Demirtaş, EreğliBülteni Sorumlu Yayın Müdürü Sabriye Aşır ile gündemdeki konular üzerine fikir alışverişinde bulundu. CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş ziyaret sırasında, Karadeniz Ereğli’de son günlerde tartışılan bir konu haline gelen, Ereğli Belediyesi’nce yapılması planlanan Kent Meydanı Projesi kapsamında, kent meydanı olarak düşünülen alana inşa edilmesi düşünülen 3 bin kişi kapasiteli cami projesi konusunda da görüşlerini açıkladı.
“ELEŞTİREL GÖRÜŞÜNÜZÜ BELİRTTİĞİNİZDE, DİN KARŞITI GİBİ GÖSTERİYORLAR” Söz konusu cami projesi için geçtiğimiz günlerde Ereğli Belediye Meclisi’nde imar değişikliği kararının tartışmalı bir biçimde geçtiğinin anımsatılması üzerine Demirtaş, şöyle dedi: “Ben öncelikle şunu ifade etmek istiyorum; camiler ve ibadethaneler ihtiyaç varsa yapılmalı. Yani buna kimsenin itiraz etmemesi gerekir. Ülkemizde cami gibi ibadethaneler son derece önemlidir. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak cami yapımına karşı değiliz. Tam tersine, ihtiyaç varsa her yere cami yapılabilir. Buna herhangi bir itirazımız yok. Ancak burada Belediye Meclisi’nden geçerken Cumhuriyet Halk Partisi bir karşı tutum belirlemişti. Bunun da gerekçeleri çok açık ve nettir. Ortadadır. Bir defa kent meydanı dediğimiz zaman, insanların rahatlıkla gezip tozabileceği, rahat bir nefes alabileceği, o kenti yansıtan, o kentin vizyonu olan bir yer algılanıyor. Tüm Avrupa’da da böyledir, sadece Türkiye’de değil. Kent meydanları böyle bir yerdir. Eğlencenin olduğu, insanların rahat nefes aldığı, parkların olduğu bir yer algılanır. Avrupa’da da böyledir. Avrupa’daki tüm şehirlerde kent meydanları vardır. Ve güzel bir düzenleme olması halinde oraya gelen, o kente gelen insanlar, orayı gezerler görürler, o kent hakkında bir fikir sahibi olurlar. Ama kent meydanında bir ibadethane olması, bir cami olması alışılagelen bir durum değil. Çok farklı bir bakış açısı. Dolayısıyla, kent meydanı ile ilgili geçmişteki tartışmalara da baktığımız zaman, Belediye Başkanımızın da buraya bir cami yapılması yönünde, kent meydanına bir cami yapılması yönünde bir vaadi de yoktu açıkçası. Ama bir anda bu gündeme getirildi ve Meclis’ten sayısal çoğunluğa dayanılarak geçirildi. Türkiye’de bu tür konular maalesef iktidar partisinin tekelinde yürüyor. Yani iktidar partisi AKP, dini her alanda kullanıyor. Deyim yerindeyse din tüccarlığı yapıyor. Siz burada kente karşı, şehirde yaşayan insanların böyle bir talebi olmamasına rağmen, bu tür ibadethaneler yapılmasına yönelik eleştirel görüşünüzü belirttiğiniz zaman sizi hemen din karşıtı gibi gösteriyorlar.”
“KENT MEYDANINA CAMİ YAPILMASI KARARI ALINMASI SON DERECE YANLIŞ OLMUŞTUR” Ereğli’de mevcut terminal alanı, eski Adliye binası alanı ve mevcut Kaymakamlık binası alanı olmak üzere, çok geniş bir alanı kapsaması öngörülen Kent Meydanı Projesi’ne, 3 bin kişi kapasiteli cami ilave edilmesinin, siyasi bir rant amacı güttüğünü savunan Demirtaş, camiye gereksinim varsa, kent meydanı yerine başka bir yere cami yapılabileceğini dile getirdi. Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Maalesef AKP iktidarı, özellikle son dönemde eğitimde yapmış olduğu bir takım değişikliklerle eğitimi de dinselleştiriyor, insanların yaşam biçimini de dinselleştiriyor. Oysa din insanın kendi içinde yaşaması gereken, kendisi ile Allah arasında bir duygu, bir olay, bir maneviyattır. Dolayısıyla bunun siyasete alet edilmesi, din üzerinden siyasi rant elde edilmeye çalışılması, maalesef AKP iktidarının sıkça uyguladığı şeylerdir. Türkiye’de 15 Temmuz’da bir darbe girişimi yaşanmış, bu darbe girişiminin sebeplerinden birisi de laiklik ilkesinden ödün verilmesidir. Çünkü AKP iktidarı, devleti bir cemaate teslim etmiş. Laiklik ilkesini ödünsüz uygulamış olsaydı, bir cemaate teslim etmeyecekti. Burada aynı yanlışlar, aynı hatalar, Türkiye’yi 15 Temmuz akşamına götüren hataların bir devamı yapılmaya devam ediliyor. Bu yolla, din üzerinden bir siyasi rant elde etme aracına dönüştürmüş durumdalar. Bu pencereden baktığımızda, güzel Ereğlimizde bir camiye ihtiyaç var mı? Onu bir sorgulamak gerekir. Bu derecede bir camiye ihtiyaç var mı? Ve böyle bir camiye ihtiyaç varsa da, bunun yeri neresi olmalıdır? Bu sorulara doğru cevap vermek gerekiyor. Eğer Ereğli’de bu büyüklükte bir camiye ihtiyaç var ise, biz bu caminin yapılmasına karşı çıkmayız. Sözlerimizin de bu şekilde algılanmasını istemem. İhtiyaç varsa, buna da Ereğli halkı karar verir. Ereğli halkının bu yönde bir talebi varsa, elbette yapılsın. Biz de yapımına destek verelim. Ancak kent meydanına böyle bir cami yapılıyor olması, böyle bir karar alınması yanlış olmuştur. Eğer ihtiyaç varsa, bu kentin başka yerleri var, başka yerlerde böyle bir cami çok rahat bir şekilde yapılabilir. Buna göre imar değişiklikleri yapılabilir. Buna göre daha farklı bir tutum sergilenebilir. Ama böyle bir caminin, ibadethanenin kent meydanına yapılmaya çalışılması, bu yönde karar alınması bence son derece yanlış olmuştur. Kent meydanının amacıyla bağdaşır bir şey değildir. Avrupa’da birçok kenti geziyoruz, kent meydanlarında kilise göremiyoruz. Kent meydanlarında kilise yok. Ya da bir başka dinin egemen olduğu ülkelere gittiğimizde de, kent meydanlarında bir ibadethane görmüyoruz. Ereğli’de neden yapılıyor? Siyasi bir rant elde etme amacı. Din üzerinden siyasi bir rant elde etme amacıyla bu hareket ediliyor.”
“ZONGULDAK’TAKİ KARAR DA YANLIŞ” Zonguldak’ta da benzer bir sürecin yaşandığını ve halkın nefes alabileceği, deniz kenarındaki bir alanın cami alanı olarak Belediye Meclisi’nde belirlendiğini anımsatan Demirtaş, Zonguldak’ta alınan kararın da yanlış olduğunu söyledi. Demirtaş, hem Ereğli hem de Zonguldak il merkezindeki bu cami projelerinin, referandum yoluyla halka sorulmasının en doğru yöntem olacağına vurgu yaptı. Demirtaş, şunları kaydetti: “Zonguldak’ta da benzer bir şey yapıldı. Bakın dikkat edin, sanki bir yerden düğmeye basılmış da, uygulanıyormuş gibi Zonguldak’ta da, deniz kenarında, halkın dinlenebileceği, gezebileceği, eğlenebileceği bir alan olan yere bir cami yapılması Belediye Meclisi’nden geçirildi. Demek ki bir yerden sanki düğmeye basılmış gibi, din üzerinden siyasi rant elde etme gerçekleştirilmeye çalışılıyor. Bunları yaparken halka sorsalar daha doğru olmaz mı? Ereğli halkı karar verse daha doğru olmaz mı? Kent merkezinde bir referandum yapılsa, Ereğli sınırları içerisinde ya da Zonguldak sınırları içerisinde, halka sorulsa daha doğru olmaz mı? Bir ihtiyaç varsa –dediğim gibi, cami yapılabilir. Biz de buna destek veririz. Ama bunun yapılma yeri, kent meydanı değildir. Zonguldak’taki karar da yanlış olmuştur. Ereğli’deki karar da yanlış olmuştur. Zonguldak’taki oylama öncesinde Belediye Başkanımız ile görüşüp istişare etmedik. Değerlendirmedik. Dolayısıyla benim onlara öneride bulunma gibi bir durumum söz konusu olmadı. Ama buradan ifade ediyorum; hala fırsat var, eğer bu konuda bir karar alınacaksa, bu kararı Zonguldak halkı versin, bu kararı Ereğli halkı versin. Bununla ilgili pekala bir mini referandum yapılabilir. Halka sorulmasında fayda var diye düşünüyorum.”
08 Ekim 2016 00:38
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş EreğliBülteni’ne ziyarette bulundu. Beraberinde partililer Cengiz Özdemir ve Yalçın Erdemir ile birlikte EreğliBülteni’ni ziyaret eden Demirtaş, EreğliBülteni Sorumlu Yayın Müdürü Sabriye Aşır ile gündemdeki konular üzerine fikir alışverişinde bulundu. CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş ziyaret sırasında, Karadeniz Ereğli’de son günlerde tartışılan bir konu haline gelen, Ereğli Belediyesi’nce yapılması planlanan Kent Meydanı Projesi kapsamında, kent meydanı olarak düşünülen alana inşa edilmesi düşünülen 3 bin kişi kapasiteli cami projesi konusunda da görüşlerini açıkladı.
“ELEŞTİREL GÖRÜŞÜNÜZÜ BELİRTTİĞİNİZDE, DİN KARŞITI GİBİ GÖSTERİYORLAR” Söz konusu cami projesi için geçtiğimiz günlerde Ereğli Belediye Meclisi’nde imar değişikliği kararının tartışmalı bir biçimde geçtiğinin anımsatılması üzerine Demirtaş, şöyle dedi: “Ben öncelikle şunu ifade etmek istiyorum; camiler ve ibadethaneler ihtiyaç varsa yapılmalı. Yani buna kimsenin itiraz etmemesi gerekir. Ülkemizde cami gibi ibadethaneler son derece önemlidir. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak cami yapımına karşı değiliz. Tam tersine, ihtiyaç varsa her yere cami yapılabilir. Buna herhangi bir itirazımız yok. Ancak burada Belediye Meclisi’nden geçerken Cumhuriyet Halk Partisi bir karşı tutum belirlemişti. Bunun da gerekçeleri çok açık ve nettir. Ortadadır. Bir defa kent meydanı dediğimiz zaman, insanların rahatlıkla gezip tozabileceği, rahat bir nefes alabileceği, o kenti yansıtan, o kentin vizyonu olan bir yer algılanıyor. Tüm Avrupa’da da böyledir, sadece Türkiye’de değil. Kent meydanları böyle bir yerdir. Eğlencenin olduğu, insanların rahat nefes aldığı, parkların olduğu bir yer algılanır. Avrupa’da da böyledir. Avrupa’daki tüm şehirlerde kent meydanları vardır. Ve güzel bir düzenleme olması halinde oraya gelen, o kente gelen insanlar, orayı gezerler görürler, o kent hakkında bir fikir sahibi olurlar. Ama kent meydanında bir ibadethane olması, bir cami olması alışılagelen bir durum değil. Çok farklı bir bakış açısı. Dolayısıyla, kent meydanı ile ilgili geçmişteki tartışmalara da baktığımız zaman, Belediye Başkanımızın da buraya bir cami yapılması yönünde, kent meydanına bir cami yapılması yönünde bir vaadi de yoktu açıkçası. Ama bir anda bu gündeme getirildi ve Meclis’ten sayısal çoğunluğa dayanılarak geçirildi. Türkiye’de bu tür konular maalesef iktidar partisinin tekelinde yürüyor. Yani iktidar partisi AKP, dini her alanda kullanıyor. Deyim yerindeyse din tüccarlığı yapıyor. Siz burada kente karşı, şehirde yaşayan insanların böyle bir talebi olmamasına rağmen, bu tür ibadethaneler yapılmasına yönelik eleştirel görüşünüzü belirttiğiniz zaman sizi hemen din karşıtı gibi gösteriyorlar.”
“KENT MEYDANINA CAMİ YAPILMASI KARARI ALINMASI SON DERECE YANLIŞ OLMUŞTUR” Ereğli’de mevcut terminal alanı, eski Adliye binası alanı ve mevcut Kaymakamlık binası alanı olmak üzere, çok geniş bir alanı kapsaması öngörülen Kent Meydanı Projesi’ne, 3 bin kişi kapasiteli cami ilave edilmesinin, siyasi bir rant amacı güttüğünü savunan Demirtaş, camiye gereksinim varsa, kent meydanı yerine başka bir yere cami yapılabileceğini dile getirdi. Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Maalesef AKP iktidarı, özellikle son dönemde eğitimde yapmış olduğu bir takım değişikliklerle eğitimi de dinselleştiriyor, insanların yaşam biçimini de dinselleştiriyor. Oysa din insanın kendi içinde yaşaması gereken, kendisi ile Allah arasında bir duygu, bir olay, bir maneviyattır. Dolayısıyla bunun siyasete alet edilmesi, din üzerinden siyasi rant elde edilmeye çalışılması, maalesef AKP iktidarının sıkça uyguladığı şeylerdir. Türkiye’de 15 Temmuz’da bir darbe girişimi yaşanmış, bu darbe girişiminin sebeplerinden birisi de laiklik ilkesinden ödün verilmesidir. Çünkü AKP iktidarı, devleti bir cemaate teslim etmiş. Laiklik ilkesini ödünsüz uygulamış olsaydı, bir cemaate teslim etmeyecekti. Burada aynı yanlışlar, aynı hatalar, Türkiye’yi 15 Temmuz akşamına götüren hataların bir devamı yapılmaya devam ediliyor. Bu yolla, din üzerinden bir siyasi rant elde etme aracına dönüştürmüş durumdalar. Bu pencereden baktığımızda, güzel Ereğlimizde bir camiye ihtiyaç var mı? Onu bir sorgulamak gerekir. Bu derecede bir camiye ihtiyaç var mı? Ve böyle bir camiye ihtiyaç varsa da, bunun yeri neresi olmalıdır? Bu sorulara doğru cevap vermek gerekiyor. Eğer Ereğli’de bu büyüklükte bir camiye ihtiyaç var ise, biz bu caminin yapılmasına karşı çıkmayız. Sözlerimizin de bu şekilde algılanmasını istemem. İhtiyaç varsa, buna da Ereğli halkı karar verir. Ereğli halkının bu yönde bir talebi varsa, elbette yapılsın. Biz de yapımına destek verelim. Ancak kent meydanına böyle bir cami yapılıyor olması, böyle bir karar alınması yanlış olmuştur. Eğer ihtiyaç varsa, bu kentin başka yerleri var, başka yerlerde böyle bir cami çok rahat bir şekilde yapılabilir. Buna göre imar değişiklikleri yapılabilir. Buna göre daha farklı bir tutum sergilenebilir. Ama böyle bir caminin, ibadethanenin kent meydanına yapılmaya çalışılması, bu yönde karar alınması bence son derece yanlış olmuştur. Kent meydanının amacıyla bağdaşır bir şey değildir. Avrupa’da birçok kenti geziyoruz, kent meydanlarında kilise göremiyoruz. Kent meydanlarında kilise yok. Ya da bir başka dinin egemen olduğu ülkelere gittiğimizde de, kent meydanlarında bir ibadethane görmüyoruz. Ereğli’de neden yapılıyor? Siyasi bir rant elde etme amacı. Din üzerinden siyasi bir rant elde etme amacıyla bu hareket ediliyor.”
“ZONGULDAK’TAKİ KARAR DA YANLIŞ” Zonguldak’ta da benzer bir sürecin yaşandığını ve halkın nefes alabileceği, deniz kenarındaki bir alanın cami alanı olarak Belediye Meclisi’nde belirlendiğini anımsatan Demirtaş, Zonguldak’ta alınan kararın da yanlış olduğunu söyledi. Demirtaş, hem Ereğli hem de Zonguldak il merkezindeki bu cami projelerinin, referandum yoluyla halka sorulmasının en doğru yöntem olacağına vurgu yaptı. Demirtaş, şunları kaydetti: “Zonguldak’ta da benzer bir şey yapıldı. Bakın dikkat edin, sanki bir yerden düğmeye basılmış da, uygulanıyormuş gibi Zonguldak’ta da, deniz kenarında, halkın dinlenebileceği, gezebileceği, eğlenebileceği bir alan olan yere bir cami yapılması Belediye Meclisi’nden geçirildi. Demek ki bir yerden sanki düğmeye basılmış gibi, din üzerinden siyasi rant elde etme gerçekleştirilmeye çalışılıyor. Bunları yaparken halka sorsalar daha doğru olmaz mı? Ereğli halkı karar verse daha doğru olmaz mı? Kent merkezinde bir referandum yapılsa, Ereğli sınırları içerisinde ya da Zonguldak sınırları içerisinde, halka sorulsa daha doğru olmaz mı? Bir ihtiyaç varsa –dediğim gibi, cami yapılabilir. Biz de buna destek veririz. Ama bunun yapılma yeri, kent meydanı değildir. Zonguldak’taki karar da yanlış olmuştur. Ereğli’deki karar da yanlış olmuştur. Zonguldak’taki oylama öncesinde Belediye Başkanımız ile görüşüp istişare etmedik. Değerlendirmedik. Dolayısıyla benim onlara öneride bulunma gibi bir durumum söz konusu olmadı. Ama buradan ifade ediyorum; hala fırsat var, eğer bu konuda bir karar alınacaksa, bu kararı Zonguldak halkı versin, bu kararı Ereğli halkı versin. Bununla ilgili pekala bir mini referandum yapılabilir. Halka sorulmasında fayda var diye düşünüyorum.”