Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Gündem 
  Ereğli köylerinde veba alarmı!
Ereğli köylerinde veba alarmı!
 
   

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Ereğli’ye bağlı Emirali Köyü’nde yaşayan Kemal Eroğlu isimli çiftçinin Müdürlüğe giderek ‘tavuklarda toplu ölüm’ ihbarında bulunduğu belirtildi. İhbar üzerine alınan numuneler Ankara Etlik Merkez Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsüne gönderilirken, gelen sonuçlarda Yalancı Tavuk Vebası’na rastlandığı ifade edildi.
Ölen tavuklarda Yalancı Tavuk Vebası tespit edilmesinin ardından İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından, 10 kilometre yarıçaplı alanda tedbir alındığı anlatılan açıklamada, köyün giriş ve çıkışlarına da uyarı levhaları asıldığı dile getirildi.
Hastalığın görüldüğü kümeslerde dezenfekte çalışmaları yapıldığının da altı çizilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi: “Emirali Köyü merkez olmak üzere 35 köy ile 1 beldede Köy/Belde Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonları kurularak; mevcut kanatlı hayvanların salınmasının, kanatlı hayvan ve bunlardan elde edilen ürünlerin alım-satım işlemlerinin, kanatlı hayvanlara ait gübre vs. atıkların köy/belde sınırları dışına çıkarılmasının yasaklanmasına karar verilmiştir. Alınan idari ve fenni tedbirler hastalığın tekrar görülmemesi halinde 21 gün boyunca devam edecektir.
Newcastle (Yalancı Tavuk Vebası) hastalığı evcil kanatlıların ve diğer kuşların akut seyirli, çok bulaşıcı, öldürücü, solunum, sindirim ve sinir sisteminde bozukluklar meydana getiren viral bir hastalığıdır. Hastalığın spesifik bir tedavisi bulunmamakla beraber, zoonoz (insana bulaşabilen) karakterli ve ihbarı mecburi hastalıklar arasında bulunmaktadır. Hastalık kaynağının yabani hayatta serbest halde yaşayan kanatlılar olduğu düşünülmektedir. Hastalığın Kuş Gribi ile karıştırılmaması gerektiği ilgili Teknik Ekipler tarafından çiftçilere duyurulmaktadır. İdari ve fenni tedbirlerin uygulandığı bölgelerde yaşayan vatandaşlarımızın tavuk ve tavuk ürünlerinin işlenmesi ve pişirilmesi sırasında, hijyen kuralları yönünden daha dikkatli olmaları ve bu tür gıdaları iyice pişirerek tüketmeleri tavsiye edilmektedir.”

KORUMA VE GÖZETİM BÖLGELERİ
Açıklamada, Emirali, A. Sofular, Zindancılar, Toyfanlı, Çamlıbel, Artıklar, Işıklı, Osmanlar, Çayırlı, Yeşilköy, Sarıkaya ve Esenler köylerinin koruma bölgesi; Gebe, Pembeciler, Süleymanbeyler, Kızılcapınar, Ramazanlı, Şamlar, Külah, Hasankahyalar, Davutlar, Ruşanlar, Güzelyurt, Yazıcılar, Kurtlar, Ormanlı, Kaymaklar, Topallı, İmranlar, Abdi, Çiğdemli, Yunuslu, Dedeler, Danişmentli, B. Doğancılar köyleri ile Ormanlı beldesinin ise gözetim bölgesi olarak belirlendiği kaydedildi.
(ereglibulteni)
Bu haber ile ilgili fotoğraflar
 
 
Yorumlarınız
 
IP   216.73.216.102  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inanışlara saldırı içerem, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
?
 Günün Diğer Gelişmeleri
27 Eylül 2025
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN), Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından düz..
26 Eylül 2025
Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (ERDEMİR) Genel Müdürlüğü görevine atanan Şaban Yazıc..
21 Eylül 2025
Ticaret Bakanlığı tarafından Dahilde İşleme Rejimi’ne (DİR) yönelik yapılan yeni düzenle..
17 Eylül 2025
OYAK, dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST’te; Erdemir, Hekta..
04 Eylül 2025
Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) bağlı işyerlerinde çalışan işçileri ilgilendiren, 1..
29 Temmuz 2025
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN), Tanıtım ve Tercih Günleri kapsamında Esas 67 Burd..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır