Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Gündem 
  Kıbrıs kahramanı gazilerimiz, 45 yıl sonra Ereğli’de buluştu
Kıbrıs kahramanı gazilerimiz, 45 yıl sonra Ereğli’de buluştu
 
   



Zonguldak’ın Ereğli ilçesindeki Tatoğlu Kültür Merkezi’nde, Karadeniz Ereğli Rotary Kulübü tarafından düzenlenen “Fotoğraftaki Kahramanlar” söyleşisine, 20 Temmuz 1974’te düzenlenen Kıbrıs Barış Harekâtı’na katılan, Hava İndirme Tugayı 2. Paraşüt Taburu Karargâh Bölüğü’nde görev yapmış Kıbrıs gazileri katıldı. Karadeniz Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu’nun yanı sıra Kore ve Kıbrıs gazilerinin de izlediği etkinlik, Kıbrıs Barış Harekâtı’nı anlatan video gösterimiyle başladı. Karadeniz Ereğli Rotary Kulübü 2019-2020 Dönem Başkanı Aykut Ateş etkinlikte yaptığı konuşmada, Kıbrıs gazisi olan babası Burhan Ateş’in albümlerinde rastladığı bir fotoğraf karesinden etkilenmesiyle, bu fotoğraftaki Kıbrıs gazilerini bir araya getirme fikrinin doğduğunu ve etkinliği düzenlediklerini belirtti. Ateş, şöyle dedi: “Bu fotoğraf bu akşam hepimizi bir araya getirdi. Elbette bu fotoğrafın beni bu kadar etkilemesinin sebebi, benim de bir gazi evladı olmam. 1974 yılında savaştan dönen bu askerlerin yeniden bir araya gelip gelemeyeceğini hayal ettim. Artık fotoğraftaki kahramanları misafir etmemiz kaçınılmaz olmuştu. Biz bu gazilere ulaştık ve onlar bu akşam aramızda. Bizler tarihimizi iyi anlayıp gelecek nesillere aktarmak için emek sarf etmek zorundayız.”
Ateş, etkinliğe gönderdikleri mesajlarla söyleşinin iyi geçmesi dileklerinde bulunan İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Alternatif Bank Genel Müdür Yardımcısı Şakir Sömek ve Kdz. Ereğli Muharip Gaziler Derneği Başkanı Temel Şahin’in mesajlarını da okudu. Ateş ayrıca, Alternatif Bank Genel Müdürü Şakir Sömek’in merhume annesi, “Kıbrıs Türkünün Milli Mücadelesi” adlı kitabın yazarı Emine Sömek’i ve Kıbrıs Türklerinin mücadelesinde aktif olarak yer almış, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ilk Türk milletvekillerinden, Türk Mukavemet Teşkilatı kurucularından merhum Dr. Selçuk Sömek’i de andı.
Daha sonra, Kıbrıs Harekâtı’nda adaya barış getirmek, Kıbrıslı Türklerin güvenliğini ve selametini sağlamak için görev yapan gaziler sahneye davet edildi. Söyleşide konuşan Emekli Albay Feridun Çelenk, Hava İndirme Tugayı subayı olarak görev yaptığı Kıbrıs Barış Harekâtı’nda neler yaşadıklarını anlattı. Çelenk, Kıbrıs Harekâtı’na katılırken adadaki Türklerin yaşadığı işkenceye son verecek olmanın heyecanıyla dolu olduklarını anlatırken, şu görüşlere yer verdi: “Uçaklardan cephane ve erzakların paketlerini hazırlayan grubun başındaydım; biz bunları uçaktan attık. Rütbelerimi söktüm ve taburun Mehmetçikleri havaalanında hazırlıklarını yaparken, biz de uçaklara cephaneyi, malzemeyi yükledik hazırlandık. Nitekim harekât emri geldi, sabahleyin Kıbrıs’a hareket ettik. Hepimiz heyecanlıydık. Niye? Savaşa gideceğiz. Niye? Kıbrıslı vatandaşlarımızın işkencelerine son vereceğiz. Çünkü onlar senelerce bu işkence altında kıvrandılar, ses çıkaramadılar. Biz de onlara görevimizi yapmak üzere gittik.”
Kıbrıs Barış Harekâtı’nın, dünyada başka bir örneği olmayan, benzersiz bir harekât olduğunu da vurgulayan Çelenk, şöyle devam etti: “Hepsi benim askerimdi. Ben otuz beş yaşındaydım ama onlar on yedi yaşında, yirmi yaşındaydı. Ve birbirimize sarılarak orada Kıbrıs’ı kurtaracağız diye… İçimizdeki sevinç o. Göçmenköy’e atladık biz hep beraber. Biz aşağıya indiğimiz zaman İngiliz gazetesinin muhabirlerini gördük. Ve yeraltından bayraklarla çıkan Kıbrıslıları gördük. Yeraltından bayraklara bize geliyorlar, nasıl seviniyorlar nasıl eteklerimize yapışıyorlar… O zaman heyecandan ne yapacağımızı şaşırdık. Her şeyi unuttuk. Kıbrıs Barış Harekâtı, dünyada eşi olmayan bir harekâttır. Malumunuz tarihte duymuşsunuzdur, bir hava indirmesi yapılmıştır, bir çıkartma harekâtı yapılmıştır ama havadan atma, denizden çıkartma… Üç harekâtı birden yaptığımız bir durumdur. Bu üç harekâtı birleşik olarak yapıp muvaffak olan hiçbir devlet yoktur dünyada. İlk defa Türkiye bunu başarmıştır. Ve de zayiatsız olarak yapmışızdır. Ama harekât boyunca şehitlerimiz olmuştur tabii; 498 şehidimiz var.”
Emekli Albay Çelenk, adadaki Rum mezalimine karşılık Türk askerlerinin insanlık dersi verdiğini de anlattı. Çelenk, şunları söyledi: “Mesela yine ikinci harekâtta bir baktık ağlayan çocuk sesleri geliyor. Tabur komutanımız “bu sesler ne” diye sorunca “Rum çocukları ağlıyorlar, süt bulamamışlar” dediler. Şimdi bakın Türklerin yaptıklarını, Rumların yaptıklarına kıyasla düşünün. Biz dükkânları arattırdık süt bulduk, o çocukların hepsine süt verdik; çocuklar sustular. Anneleriyle birlikte bunları bindirdik ve İngiliz üssüne teslim ettik. Ama onlar bizim çocuklarımızı diri diri gömdüler. Bu da bir hakikat.”
Kıbrıs Barış Harekâtı’nda Hava İndirme Tugayı’nda görev yapmış gazilerden Burhan Ateş, Fehmi Karaarslan, Mehmet Emin Mercan, İsak Akbaba, Muammer Özdemir ve Cevdet Koçak da harekâtta neler yaşadıklarını anlattılar. Harekâtta çavuş olarak görev yapan Burhan Ateş, üzerinde taşıdığı harekât planının paraşüt atlayışı sırasında savrulduğunu, planı almak kan ter içinde nasıl çaba gösterdiğini anlattı. Ateş, “Harekât planını eğer alamasak, karşı tarafın eline geçmiş olsa, sabahleyin Bayrak Radyosu’nda Kıbrıs Harekâtı’na katılan Hava İndirme Tugayı İkinci Paraşüt Taburu tamamen telef oldu diye isim listesini tek tek sıralayabilirdi. Bu da Türkiye için korkunç bir yıkım olurdu.” dedi. Kıbrıs gazilerinden Fehmi Karaarslan da, Barış Pınarı Harekâtı kapsamında Kuzey Irak’ta görev yapan Mehmetçiklerimizi de selamlayarak, “Kuzey Irak’ta Barış Pınarı Harekâtı’na devam eden askerlerimizi candan kutluyorum. Gönlümüz onlarla beraber.” ifadelerine yer verdi. Etkinliğin sonunda Kıbrıs gazilerine plaket takdim edildi.

(ereglibulteni)
Bu haber ile ilgili fotoğraflar
 
 
Yorumlarınız
 
IP   3.141.244.201  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
25 Nisan 2024
Türkiye’nin en büyük yassı çelik üreticisi Erdemir, demir-çelik endüstrisinin uluslararası buluşma n..
24 Nisan 2024
Kökleri Platon’un yaklaşık 2400 yıl önce kurduğu Atina Okulu’na (Akademia) uzanan ve Sokrates gibi b..
24 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde park yerinden bir başka araç nedeniyle çıkamayan sürücü, aracın camını kı..
24 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda şenlik düzenledi. Çocuklar ve..
23 Nisan 2024
Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı mesajı..
22 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) Yönetimi, Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır