Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Sağlık 
  E-imza ile reçete ve ilaç sahtekârlığının önüne geçilecek
E-imza ile reçete ve ilaç sahtekârlığının önüne geçilecek
 
   

Türkiye’de reçete sahtekârlığı ve buna bağlı olarak ilaçlardan elde edilen haksız gelir, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Genel Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığı’nın doktorların kullanımını zaruri kıldığı e-imza uygulaması ile önlenecek. Tüm reçetelerde e-imza yer alacak. Doktorun malumatı dışında reçete yazılamayacak. E-imzası olmayan e-reçete geçersiz sayılacak ve SGK ilaç temin edilemeyecek. Elle yazılan reçetelerde hekimin yazı stili dolayısıyla eczanelerde yanlış ilaç veya doz verme durumları ortadan kalkmış olacak. Doktorlar hastalara başka bir yerden reçete yazabilecek. Aile hekimlerine başvuranlar verilen kod ile eczaneden doğrudan ilaç alabilecek. Kâğıt reçetede tahrifat, ilaç eklenmesi gibi kimin tarafından yapıldığının belirlenmesinin güç olduğu durumlar ortadan kalkacak. Reçetede olması gereken isim, teşhis, protokol, tarih, doktor kaşesi gibi unsurlar elektronik reçete uygulamasıyla reçete yazım esnasında hatasız bir biçimde kaydedilecek. Eczacıların sorumlu tutulduğu ve eksikliğinde zarar ettikleri bu uygulamalar, reçete eczaneye geldiğinde sorun olmaktan çıkacak. Kâğıt reçete kaybolursa SGK bunu gönderemediği ve raporlayamadığı için eczacılar reçete tutarının 24,5 katını SGK’ya ödüyordu. Ancak, e-Reçetenin kaybolma ihtimali yok.
1 Ocak 2016 tarihi itibari ile Türkiye’de görev yapan 150 bin doktor, elektronik ortamda yazacakları reçetelerini 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu ile yapılan hukuk maddesi dahilinde ıslak imzaya denk hukuki geçerliliği olan e-imza ile imzalamaya başladı. Elektronik imza ile imzalanan reçeteler, başkaları tarafından izinsiz veya yanlışlıkla değiştirilemeyeceği veya kullanılamayacağı için doktor, hasta ve devlet bakımından fayda elde edecek. Şu anda ülke çapında e-İmza kullanımının 2 milyonu bulduğunu belirten e-dönüşüm şirketi FIT Solutions’ın CEO’su Koray Gültekin Bahar “Kamu hastaneleri doğrudan TÜBİTAK’ın sağladığı bir hizmeti kullanmak zorundalar. Ancak SGK ile anlaşmalı özel hastanelerin, yazdıkları reçetelerin geçerli sayılması için e-imza kullanımına geçmiş olmaları gerekiyor. Aksi halde SGK, yazılan reçeteleri sahte olarak kabul edecek.” dedi.



 
 
Yorumlarınız
 
IP   3.145.74.54  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
25 Nisan 2024
Türkiye’nin en büyük yassı çelik üreticisi Erdemir, demir-çelik endüstrisinin uluslararası buluşma n..
24 Nisan 2024
Kökleri Platon’un yaklaşık 2400 yıl önce kurduğu Atina Okulu’na (Akademia) uzanan ve Sokrates gibi b..
24 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde park yerinden bir başka araç nedeniyle çıkamayan sürücü, aracın camını kı..
24 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda şenlik düzenledi. Çocuklar ve..
23 Nisan 2024
Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı mesajı..
22 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) Yönetimi, Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır